18.04.2010 20:51:48 | edda | přečteno: 4649x
Pozvánka na Zbraslav / pro média/
 

Zbraslav- Točná, České mistrovství ZAV, 24. 4. 2010

 

  V sobotu 24. 4. odstartuje závod seriálu Českého mistrovství ZAV na trati Zbraslav- Točná. Jde o druhý podnik sezóny. Po prvním závodě na autodromu se nyní již závodníci vydají na klasickou, vrchařskou trať. Ta je dlouhá 3600m. Po otvírajícím, rychlém, motorovém úseku, následuje odbočení do úzkého, zatáčkovitého stoupání až do cíle za prvními domy obce Točná. Bohužel povrch je stále uskákaný.

  O závod je mezi jezdci veliký zájem. Tři týdny před startem se naplnil počet 140 jezdců, kteří nastoupí na start. Počet startujících musí být kompromisem mezi zájmem jezdců a nároky logistiky a propustnosti tratě. Závod na této trati je snad v celém seriálu organizačně nejnáročnější.

  Ve startovní listině najdeme jména všech favoritů i stálých jezdců seriálu, které doplní občasní hosté i nováčci. Nabité jednotlivé třídy s průměrně patnácti jezdci na startu slibují napínavé a zajímavé souboje. Letos poprvé se na startu objeví nestor závodů a dobrák nad dobráky, Tomáš Hank, zatím ještě stále s Cliem, Acuru ještě nemá dostatečně nabroušenou. Mostecký vítěz sériových dvoulitrů, Martin Čábela, změní třídu a bude startovat v E1 2000. Domácí soutěžák Pepa Čermák zřejmě vymění Corsu za soutěžní Clio. Na startu opět uvidíme populárního Romana Skamene. Absolutní vítězství bude obhajovat na této trati zatím neporažený Eda Patera, atak se očekává zejména od Martina Kožmína a Vládi Lišky.

  Vedle kvalitních jezdeckých výkonů mohou diváci obdivovat i zajímavou a pestrou techniku. Opět je škála značek široká, od Trabanta po Porsche. Ty jsou ve startovní listině dvě. Carrera 4S v současných sériových autech a další devětsetjedenáctka v historikách. Startovní listina historiků je vůbec plná nádherných aut. Vedle všech typů historických škodovek najdeme Renaulty Alpine A 110 a 5, italské krasavice Lancia Fulvia HF i novější Deltu, dvě béčkové Lady, Jaguar XJS a mnoho dalších rozmanitých a rychlých strojů.

  Po pátečních odpoledních a večerních přejímkách je v sobotu ráno naplánován první trénink již v půl osmé. První jezdec Tomáš Mészáros odstartuje do první závodní jízdy podle harmonogramu ve 13:00. Vyhlášení vítězů je naplánováno na 18:30. Samozřejmě, že se program může operativně změnit podle průběhu jízd.

  Pořadatelé i jezdci prosí diváky, aby při sledování napínavých závodů nezapomínali na zdravý rozum a ohleduplnost a respektovali, v zájmu bezpečnosti, bez výhrad pokyny pořadatelů. Podrobnější informace k samému závodu i k celému seriálu můžete najít na oficiálních stránkách www,edda.cz/mscrdovrchu.

                                                  Jaroslav Malík

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007