aktualizováno | 31.07.2019 12:47:34 | edda | přečteno: 4446x
Rally Pačejov

Jubilující Pačejov počtvrté vyhráli Dohnal s Ernstem

Jubilejní čtyřicátý ročník Invelt rally Pačejov se stal počtvrté za sebou kořistí posádky Jan Dohnal – Michal Ernst (Ford Focus WRC). Bohatý doprovodný program byl vhodným doplňkem soutěže, která se vyznačovala vysokou sportovní úrovní – na náročných erzetách bojovaly posádky s velkým nasazením, přestože byla velice obtížná volba pneumatik vzhledem k nevyzpytatelnému počasí. Obávaným úsekem byla zejména nejdelší rychlostní zkouška Čečelovice – Čečelovice.

Do soutěže odstartovalo 146 posádek v rámci sprintrally, Mistrovství ČR historických vozů a v rally pravidelnosti. Pro technické závady a havárie postupně odstoupilo jedenačtyřicet dvojic. Jan Dohnal vybojoval čtvrté vítězství, ale spolujezdec Michal Ernst má již sedm „zářezů“, neboť další tři přidal se Štěpánem Vojtěchem. Po odstoupení Odložilíka a Vlčka se vítězné posádce nejvíce přiblížili Tarabus s Trunkátem a pro třetí příčku si dojeli Rujbr s Římalovou. První pětku doplnili Trněný s Doërrem a Pech s Uhlem, opět jedoucí s vozem Porsche 997. Velkým překvapením je životní výsledek a šesté místo absolutně posádky Šimek – Horáček s vozem Mitsubishi.

A Henning Solberg? Krásné průjezdy hvězdy MS a dvanácté místo. Výrazně ovlivněné penalizací 3 minut za předčasný příjezd do ČK – navigátorkou mu byla manželka, která delší dobu neseděla v závodním voze, a tak se lze i domnívat, že Henning jel, navíc s vypůjčeným vozem, erzety víceméně „na oči“. Vystupoval velice sympaticky, stejně jako další legenda světových rally Jimmy McRae. Velké plus mají organizátoři za velice citlivě vyznačené zakázané prostory. Na řadě atraktivních míst bylo možné sledovat soutěžní vozy z blízka a přitom bezpečně.

Mezi historiky si zaslouženě vybojovali celkové prvenství Marcel Tuček s Terezou Tučkovou na atraktivním voze Mazda RX 7. Velký výkon podali i Krejča se Šárkou (Škoda 130 LR) a Budil s Vejvodou (BMW). Zpět k doprovodnému programu. Zajímavá výstava o historii soutěže v horažďovickém muzeu, plná tiskových materiálů a fotografií ze všech ročníků, přijetí vítězů předchozích ročníků (dostavilo se jich více jak třicet), křest knížky, představení posádek včetně Henninga Solberga a Jimmyho McRae, o jejichž autogramy byl obrovský zájem, znamenaly, že si fanoušek rally po dva dny téměř neodpočinul. Velké poděkování patří panu Jiřímu Jírovcovi za pozvání těchto výrazných osobností světových rally. A jestli se stane „Pačív“ součástí

Mistrovství ČR ve dvoudenních rally, lze si jen přát, aby mu zůstala přívětivá tvář, jak tomu bylo doposud.

 

Text a foto: Pavel Vydra

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007