aktualizováno | 13.04.2016 10:00:37 | edda | přečteno: 11834x
RPR 2016 - komentář jednoho z účastníků

Rallye, v níž výsledek nebyl až tak podstatný


Už po šesté připravil o víkendu (8. – 10. dubna) tým okolo pražského závodníka Edy Patery Rallye Praha Revival, sportovně společenskou soutěž a setkání automobilových závodníků. Na start se postavilo více jak sto šedesát dvojic z jedenácti zemí Evropy. Být zapsán ve startovní listině s legendami jako „Biche“, francouzské spolujezdkyně, která mimo jiné v roce 1973 vyhrála slavnou Rallye Monte Carlo, ex-továrních jezdců Škody Hauglanda, Zapadla, Bergra, Kotka, Paasonena, Janeby, slovenského špičkového závodníka „Dodo“ Studeniče, několikanásobných mistrů republiky Macha, Webingera, Chlada, Polívky, Tučka, Zmeškala, Rajchmana, Veselého, Moskala, zahraničních legend jedoucích v minulosti soutěže MS a ME Krupy, Ciercierczynského, Trautmanna, Vincenta a řady dalších, byla pro naší posádku Luboš Šiler – Pavel Vydra, stejně jako pro desítky ostatních, nesmírnou ctí.

Sériová i závodní veteránská auta se vydala v pátek nejprve z Radotína a poté ze slavnostního startu na Václavském náměstí na více jak pětisetkilometrovou trať vedoucí převážně úzkými silničkami Krušných hor a Českého středohoří. A nebylo vždy jednoduché stíhat časové kontroly při stanovených vysokých jízdních průměrech a zároveň dodržet dopravní předpisy, což bylo přísně kontrolováno a posádky za připadné porušení dostávaly vysoké trestné body. Stačilo udělat malou navigační chybu a body narůstaly. Trať byla zpestřena jedenácti speciálními úseky (show section), které sledovaly stovky diváků – například na polygonu v Mostě, letišti v Panenském Týnci, plochodrážním stadiónu v Chabařovicích nebo na trati závodu do vrchu v Bílině. Slavnostní start z „Václaváku“ pak provázely tisícovky diváků.

Rallye Praha Revival však je hlavně setkání bývalých i současných jezdců a spolujezdců, po celý víkend panuje přátelská atmosféra a vzájemný respekt. To bylo zřejmé i při jakémkoliv problému, kdy si účastníci nebo jejich doprovod navzájem pomáhali a v případě technických problémů šlo soupeření trochu stranou. Páteční a sobotní večer v teplickém hotelu Panoráma, kde bylo po dva dny centrum soutěže, patřil setkání, vzpomínání a autogramiádě.

Šestý ročník pražského revivalu skončil úspěšně díky velkému nasazení celého pořadatelského týmu Edy Patery i velké kázni posádek. Přes vysoký počet startujících nedošlo k žádné havárii, ani jiné mimořádné situaci. My osobně děkujeme všem, kteří nám při startu jakkoliv pomohli, soutěžnímu jezdci Vláďovi Mužákovi za přípravu a zapůjčení vůzu Škoda 110 RC a za pomoc našemu doprovodu Helče, Lucce a Tondovi. Doufáme, že naše cesta po „revivalech“ bude pokračovat podzimní Rallye Berounka Revival.



Foto: Posádka Luboš Šiler – Pavel Vydra s vozem Škoda 110 RC na trati speciálního úseku.

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007