aktualizováno | 18.02.2015 11:47:11 | edda | přečteno: 9923x
Kdo vlastně zastupuje české motoristy?
 V článku "V radě pro sport není konkrétní Ječmínek, ale předseda ÚAMK", kterou Sportovnilisty.cz  uveřejnily 15. února 2015 došlo k chybě v titulku. Místo zkratky Ústředního automotoklubu (ÚAMK) mělo být uvedeno Autoklubu ČR.   

Na výše uvedený článek reagoval Ing. Zdeněk Vrátníček , který zaslal na ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy otevřený dopis, který má redakce k dispozici.

Interpelace

"Určitě vítám zřízení Národní rady pro sport, ale už v ní je trošku takový otazníček. Je otázka, jestli lidé, co tam jsou, jsou všichni  ideální, aby to nebylo tak, že někde je kozel zahradníkem. Například tam máte zástupce automotoklubu pana Ječmínka, který byl člověkem, který byl tolik let pravou rukou pana Hušáka v Sazce," řekl poslanec Nykl.

"Co se týče autoklubu, tam mi spíše vadí jiná věc, a říkal jsem to i veřejně. Tady si sportovní prostředí  zvyklo, že si rozbetluje svoji oblast a já to budu parafrázovat. Oni mají jednu skupinu, která jezdí do kopce, druhá jezdí z kopce, třetí jezdí do zatáčky a na všechno by chtěli podporu na reprezentaci.  Já si nemyslím, že je špatně, že zástupci jednotlivých svazů a asociací  jsou v radě, protože je to poradní orgán. Já je chci do té hry vtáhnout, aby oni sami také mohli mluvit do podmínek a aby sami převzali  zodpovědnost. Nedávám tam konkrétního pana Ječmínka, pana Nováka nebo někoho jiného, ale on je předseda nebo prezident příslušné asociace, jak   se nazývají. A tady já yzývám vždy konkrétní asociaci nebo organizaci.  Pokud nejste spokojeni s vaší reprezentací, tak si zvolte jiné vedení, protože budu komunikovat s vedením. Pro mě bude partnerem předseda příslušné organizace, protože si nedovedu představit, že bych řekl, že s  ním jednat nebudu a vezmu si někoho jiného. Vzhledem k tomu, že oni mají velký balík finančních prostředků, myslím si, že tam musí být, abychom mohli i na té radě diskutovat o tom, jestli jsou prostředky  efektivně využívány," vysvětlil ministr působení Romana Ječmínka v Národní radě pro sport.

Otevřený dopis

Vážený pane ministře,
byl jsem velmi překvapen článkem uveřejněným 15. února na serveru Sportovní listy.cz. Zabývá se závažnými pochybeními v čerpání státních finančních prostředků pro sport, kde se nad vaší fotografií vznáší úvodník s názvem „V Radě pro sport není konkrétní Ječmínek, ale předseda ÚAMK“.

Bylo-li to myšleno vážně, tak se jedná o překvapující neznalost a záměnu názvů obou českých motoristických organizací.  Jsem přesvědčen, že kompetentní reprezentant MŠMT nemůže zaměnit ÚAMK ČR s Autoklubem ČR, již pro jejich naprostou odlišnost. Dalším vysvětlením by však mohlo být to, že jste opravdu jmenoval, a dle nás motoristů zcela oprávněně, do Národní rady pro sport zástupce motoristické organizace ÚAMK, která tradičně a férově zastupuje motoristy i zájmy motoristických sportovců této země, nezmíním-li nesrovnatelně větší členskou základnu ve prospěch ÚAMK.

Vaše parafráze „Oni mají jednu skupinu, která jezdí do kopce, druhá jezdí z kopce, třetí jezdí do zatáčky a na všechny by chtěli podporu na reprezentaci“ nemá s mylně uvedeným ÚAMK a jeho představitelem Oldřichem Vaníčkem nic společného. Vaše citace ale naopak plně odpovídá dosavadním praktikám Autoklubu ČR pod velením Romana Ječmínka. Nárokování státních dotačních prostředků prostřednictvím celé plejády „Svazů“ s odlišnými „směry zatáčení“ je šokující postup, protože „pobočné spolky“ nárokovat dotace prostě nemohou. Pomíjím maličkost, že podle stanov Autoklubu ČR ony „Svazy ježdění a zatáčení“ členskou základnu nevytvářejí. Navíc Autoklub nárokoval v loňském roce financování pro počty sportovců, organizovaných v těchto “zatáčecích“ svazech v nesmyslném rozsahu téměř 80.000 lidí.

Vážený pane ministře, jestliže bylo Vaším záměrem jmenovat do „Národní rady pro sport“ představitele opravdu velké, tradiční motoristické organice, spolku ÚAMK, potom toto jménem motoristů i motoristických sportovců vítám a obracím se na Vás se žádostí, abyste provedl patřičnou nápravu ve jmenovacích dekretech.

S pozdravem  Ing. Zdeněk Vrátníček


Nepřesný titulek

Redakce Sportovnilisty.cz  použila ne zcela přesný titulek, ale i neúmyslná chyba může napomoci k řešení  dlouhodobého sporu o tom, kdo vlasně zastupuje české motoristy.

Převzato z - http://www.sportovnilisty.cz/kdo-vlastne-zastupuje-ceske-motoristy/ 

 

Ivoš | 18.02.2015 13:31:55
-hezký,že by?!?
Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007