aktualizováno | 07.08.2014 14:34:12 | edda | přečteno: 8380x
Destruction derby - trochu jiné závody...

Destruction Derby Dobrovice 2014


Když loni zorganizovala parta kamarádů, sdružených pod názvem Chibuk Racing Team, hobby závody v Katusicích, byla sama překvapena obrovským zájmem jezdců a diváků. Letos tedy pojala akci oficiálně a ve velkém stylu a například už dlouho před konáním závodu byly po celé Mladé Boleslavi nepřehlédnutelné reklamní plakáty. Ty nechyběly mimo jiné v potravinách Tip Reality na Ptácké ulici, kde denně snídám, ani v kultovní čejetické hospodě „Lojzovně“ U Kepkeho:-). Hlavní organizátor akce Tomáš Artem Tochtar pak dokázal protlačit reklamu i na místní Radio Delta a já mu pomohl s tiskovou zprávou na ewrc a autokrosar.cz. Jelikož pořadatelé vybrali termín velmi dobře, aby akce nekolidovala s žádným jiným významným motoristickým podnikem, mohl jsem si jí vyznačit v kalendáři tučným písmem jako povinnost:-). Blížící se akci jsem vnímal i při roznášení pošty. Například v Čejeticích pečivě chystal svůj stroj Petr Koudelka:-).


Už při pátečním posezení v Bingu s Trampem a Silvou Jandovou alias JTN (podle její oblíbené hlášky: „Já taková nejsem!“) jsme se dozvěděli, že právě ona se stala prvním odpadlíkem ze seznamu přihlášených. Slíbený favorit nedorazil a borec, jenž ho měl dodat, nebral telefon. Ona tak na poslední chvíli neměla šanci získat náhradní techniku. Rozhodně ale nehodlala chybět, převtělila se do pozice diváka, v sobotu ráno v půl deváté mě vyzvedla a hurá do areálu JP Stav Dobrovice, nacházejícím se za železničním přejezdem silnice od Libichova. Všude už to žilo motorsportem, nechybělo špičkové zázemí včetně spousty stánků a také komentátoři Ráca a Pěnda – záruka skvělého a vtipného komentáře:-). V depu už vrčely motory opravdu pestrého startovního pole a já potkával jednu známou tvář za druhou – Honzu Bartoše (odpadlík číslo dva – technická závada), Jardu Matějku, Pepého Kořínka, Miloše Vágnera (jeden z hrdinů nedávné Rally Bohemia, kde dosáhl životního výsledku sedmým místem absolutně a druhým ve třídě 3), Wiely Alberse (vítěz královské kategorie SuperBuggy v letošním podniku autokrosového evropského šampionátu ve francouzském St. Georges de Montaigu) atd. Stále přitom přijížděli další – Radek Franc, Radek Jordák a Tomáš Handík (všichni tři úřadující domácí autokrosoví šampióni svých divizí) či mladý soutěžák Jirka Šulc. Prostě jedna známá osobnost za druhou:-).


Poté jsem se vyrazil podívat na trať. Byla poměrně krátká, což slibovalo pořádné a početné souboje a šťouchance – kontakty byly kromě nárazu na dveře jezdce povoleny. Trať byla vytyčena vraky ohořelých aut a byla tvořena z poloviny betonovými panely a z poloviny šotolinou. Komentátoři pak jednotlivá stanoviště pojmenovali právě podle toho, který vrak v tom daném místě stál, tj. postupně od startu Panelka, Jump, Mlok Corner, Bávo díra, BMW 3 Coupé, Audi A4 Avant, Motocross lavice, Dvanáctset Troska Corner (Škoda 1203), Klopenka u Báva, Last Curve:-).


Hned od první jízdy to byla neskutečná legrace a show. Odsýpalo to a velkou prodlevu neznamenal ani požár jedné felicie, ze které se valil černý dým jako z parní lokomotivy. Zajištěn byl odtah i kropení trati, prostě vše na velké úrovni. Jedna jízda střídala druhou a vedle známých jmen (Miloš Vágner, Wiely Albers, Petr Bartoš, Pepé Kořínek, Tomáš Tochtar) se za volanty představilo i dost mých dalších kamarádů, například čejetičtí Petr Sirotek, Jirka Jón či Petr Koudelka. Ten, jakožto správný štamgast, také na autě vezl nápis Hospoda U Kepkeho. Pěnda si tudíž logicky neodpustil okomentovat populární „Lojzovnu“, kde se mimo jiné konají zabijačkové hody a vždy se tam najde nějaká specialita k snědku:-). Podruhé dostal tento podnik prostor po příjezdu Kepkeho, potřetí po setkání Pěndy s fotografkou Katkou Chmelíkovou, která v tomto slavném podniku točí vynikající pivo:-).


Když pak už rozjížďky dospěly ke konci (jejich počet byl podmíněno tím, dokud bude dostatek použitelných aut), přišel vynikající doprovodný program. Petr Bartoš se svými kamarády předvedli doprovodný motokrosový závod včetně mnoha skoků a efektů, také borec s vrtulníkem a Tomáš Tochtar při jízdě se sierrou po dvou kolech (na bok se překlopil jen jednou) předvedli parádní kousky. Jedno svezení s ním se odvážil absolvovat i Pěnda:-). Nechyběla slibovaná pivní štafeta. V ní mělo sto borců postupně vypít v co nejrychlejším čase sto sponzorských piv Svijany a to vše pod dohledem borce z Guinessovy knihy rekordů:-). Zde nastal poněkud chaos, sto borců se rozhodně nesešlo a naopak někteří jedinci si dopřávali několikrát (nevím tedy, jestli by vůbec případný rekord mohl být platný) a přestože se zúčastnila i taková kapacita, jako Honza Pupek, rekord překonán nebyl:-).


Finále se jelo od E přes D, C, B až po to áčkové, které vyhrál Petr Nenkov z týmu Notorsport s autem popsaným reklamou Gráfa (dlouholetý rallyový pilot Petr Grafek):-). Druhý skončil Michal Mitlener (Nafta Team) a třetí Petr Bartoš. Ještě včera na rajóně litovala mamka Petra Koudelky, že byl ve finále přetočen, byť jinak o akci hovořila jen v superlativech:-). Ono tady ale o vítězství asi až tak úplně nešlo:-) a emoce a rvačky, stále častější například na autokrosových závodech, se zde nekonaly. No a ani tím akce nekončila a následovala After Party a koncert mnoha více či méně známých rockových kapel. Takže shrnuto, kluci z Chibuk Racing Team udělali fantastickou akci a nezbývá než jim říci: DÍKY A JEN TAK DÁLE!!!!


Vlastík Resl

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007