15.02.2012 09:26:11 | edda | přečteno: 5905x
TZ07- Svátek nedávné historie motosportu
 

 Přípravy Rallye Praha Revival 2012 v plném proudu. Startovní listina naplněna. Rámcový harmonogram hotov. Záštita primátora hl.m. Prahy potvrzena.

 O posledním dubnovém víkendu se odehraje 2. ročník Rallye Praha Revival. Ve spolupráci s Autoklubem Bílá Labuť ji opět pořádá promotér automobilových závodů Eda Patera. Akce je určena hlavně pro bývalé úspěšné závodníky a majitele sportovních a závodních automobilů do roku výroby 1985.

 Po úspěšné loňské premiéře nabývá letošní Revival tři měsíce před startem překvapivých rozměrů. To, že bude o akci zájem, pořadatelé předpokládali, ale že se startovní listina se 150 účastníky naplní tak rychle a dokonce s řadou náhradníků, jim udělalo velkou radost, ale zároveň zavázalo k zodpovědné přípravě. S podporou ÚAMK a mravenčí pílí se sháněním kontaktů a vysvětlováním o jakou akci jde, se podařilo zajistit zajímavou zahraniční účast. Na start se postaví jezdci 10 národností. Z Moskvy přicestuje bratrské duo Nikolaj a Igor Bolšichové, bývalí tovární jezdci značek Moskvič a Lada, dobře známí i u nás ze startů ještě v Československu. Naše severní sousedy bude reprezentovat mistr Polska a účastník několika soutěží Mistrovství světa v rallye Tomasz Ciecierzynski. Velkou ctí pro pořadatele bude start pana Patricka Landona s manželkou. P. Landon je bývalý šéf soutěžního oddělení Renault Sport v dobách, kdy Renaulty sbíraly vavříny na Rallye Monte Carlo a dalších soutěžích Mistrovství světa. Pro české příznivce je ovšem důležitější jeho působení v době, kdy byl odpovědný za sportovní aktivity Renaultu ve východní Evropě a pamětníkům se jistě na prvním místě vybaví modrá Alpinka s Vladimírem Hubáčkem. Několik posádek ze Slovenska už také musíme počítat k zahraničním hostům, i když pozvání na Revival si zasloužily svými výkony v československém mistrovství. Mezinárodní účast ještě zpestří účastníci z Německa, Rakouska, Bulharska, Srbska, Finska, Španělska a Itálie.

 Ovšem ani domácí účastníci se nemusí vedle zahraničních posádek cítit méněcenně. Na startu se objeví bývalí tovární jezdci týmu Škoda několika generací, závodníci kdysi slavných týmů Barumu a JZD Slušovice. Snad se ani nedá spočítat, kolik dohromady mistrovských titulů v nejrůznějších automobilových disciplínách dohromady získali účastníci RPR. Jen namátkou vybraná jména ze startovní listiny V. Blahna, L. Hlávka, M. Zapadlo, S. Kvaizar, J. Kotek, V. Berger, Z. Petera, T. Hank, J. Sitník, Z. Halada, E. Triner, potvrzují vysokou úroveň setkání.

 Pestrá bude i paleta značek, které se na akci sejdou. Samozřejmostí jsou všechny typy závodních škodovek s motorem vzadu a vozy na kterých se u nás minulosti závodilo, Lady, Wartburgy, Moskviče, Trabanty, kromě nich se na startu objeví několik Renaultů Alpine, závodní Fordy, Alfy Romeo, BMW, Lancie, Porsche a další značky se závodní minulostí.

 Na posádky čeká během tří dnů 500 kilometrů podle itineráře stanoveným jízdním průměrem, samozřejmostí je dodržování dopravních předpisů. Protože jde nejen o společenskou akci, ale přece jen jde o setkání bývalých závodníků, k oživení vzpomínek na boje na závodních tratích slouží tzv. Show Sections , uzavřené úseky, např. autodrom v Sosnové, CzechRing v Hradci Králové, letištní zkoušky, nebo plochodrážní ovály Zlaté Přilby v Pardubicích a Mšeně , kde si bodou moci startovní pole prohlédnout i diváci. Podrobný harmonogram se připravuje a bude včas zveřejněn. Rallye Praha Revival odstartuje v pátek odpoledne z centra Prahy, první noc stráví posádky ve Starých splavech, ze soboty na neděli přenocují v Pardubicích, cíl je v neděli odpoledne v Radotíně.

 Rallye Praha Revival 2012 jako společensko sportovní setkání bývalých závodníků slibuje mnoho zajímavých zážitků, jak pro účastníky, tak pro příznivce nedávné historie automobilového sportu. O dalších zajímavostech a konkrétních informacích týkající se RPR 2012 budeme průběžně informovat, více se mohou zájemci také dovědět na webu pořadatele http://www.edda.cz/mscrdovrchu.

Jarda Malík


Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007