31.01.2024 17:16:51 | edda | přečteno: 829x
Odešel Vlastimil Tomášek, další z libereckých mušketýrů.

 

 

Závodili, krůčky v motoristickém sportu dělali téměř shodně. Byli čtyři a proto se jim říkalo liberečtí mušketýři. Abecedně seřazeno Ladislav Bareš, Břetislav Enge, Vlastimil Tomášek a Zdeněk Vojtěch. Po pondělí 30. lednu zbyl ze čtveřice pouze Ladislav Bareš… A ti tři už mají „nahoře“ převahu.

Vlasta začínal, stejně jako ostatní ze jmenované čtyřky, v automobilových rallye a odjel jich v letech 1972 - 1975 více jak patnáct, většinou v posádce s Břetislavem Engem. Startovali například při Rallye Teplice, Most, Hradec Králové, Plzeň, Českým rájem nebo Duchcov. Při Rallye Ida vyhráli dokonce početnou třídu A1 1150. Zároveň už ale začal jezdit i závody do vrchu. V této disciplíně se mu vedlo velice dobře a hned od začátku obsazoval místa na stupních vítězů, nejdříve se Škodou 110 L, poté se Škodou 130 RS. Vyhrál třeba v Hovoranech, Chomutově, Záskalí, Babě, Zvolenu, Semilech, Horním Jiřetíně nebo Vsetíně, mnohde i vícekrát. Druhá a třetí místa by se dala počítat na desítky.

A od poloviny sedmdesátých let přidal i závody na okruhu a opět s velkými úspěchy. V závodech do vrchu a na okruzích se stal devětkrát mistrem ČSSR a ČSFR, osmkrát získal titul vicemistrem. Na okruzích, kterým se věnoval od konce sedmdesátých let více, vyhrál rovněž co se dalo. Nejen na domácích tratích, ale i v mezinárodním Poháru míru a přátelství, který vyhrál šestkrát absolutně v kategorii cestovních vozů (což je nejvíc ze všech závodníků). To už závodil se špičkově připravenou Ladou 21011. Jeho jméno je vítězně zapsáno V Mostě, Piešťanech,Toruni, Ostravě, Albeně, Poznani, Brně, Havířově, Minsku nebo Kielcích.

Pak závodil i se Škodou 130 L a v letech 1987 a 1988 s vozem BMW v mistrovství Evropy na okruzích a opět úspěšně, když obsadil celkové čtvrté a páté místo. Poslední roky aktivní závodní kariéry startoval s vozem Škoda 136 Favorit v závodech na okruzích i do vrchu. Tady zkusil štěstí i v mistrovství Evropy (například Mont Dore, St.Ursanne, Pécs, Rieti, Rechberg) a v letech 1989 a 1990 skončil ve své kategorii třetí.

Osobně jsem ho vídal na závodech do vrchu i na okruzích, naposledy pak při oslavě pětaosmdesátin Jiřího Bergra na liberecké radnici. Vlastimil Tomášek se dokonce mihnul i v epizodní roli ve filmu Juraje Herze "Křehké vztahy", který se točil v Liberci a v Jizerských horách. Odešla další závodnická legenda, která za sebou zanechala v očích motoristických fanoušků výraznou stopu.

Pavel Vydra

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007