aktualizováno | 09.10.2023 13:15:53 | edda | přečteno: 1086x
ZAV EDDA Cup, Jemníky-Bojetice, 6.-7. 10. 2023, komentář

ZAV EDDA Cup, Jemníky-Bojetice, 6.-7. 10. 2023, komentář

 

 

 Již po páté se závodníci nezávislého seriálu závodů automobilů do vrchu EDDA Cup sjeli do Bojetic, kde bylo za cílem umístěno depo tratě, která začíná startem v obci Jemníky na kraji Mladé Boleslavi. Po zkušenostech z předchozích ročníků sliboval i ten letošní bezproblémový závod a během závodního víkendu se předpoklady plně naplnily.

 Závodníky čekala rychlá, přes dva a půl kilometru dlouhá trať s kvalitním povrchem, pro diváky byly připraveny bezpečné prostory, proti původně jarnímu termínu bylo nyní výhodou, že z okolních polí již byla sklizena úroda a jejich majitelům tak nehrozila žádná škoda pošlapáním od přihlížejících fandů motoristického sportu.

 Během pátku se přijíždějícími týmy rychle zaplnila silnice v pestrém hadu daleko za obec kolem hřbitova. Přejímky začaly o půl šesté, kdy začal úřadovat Jarda Malík. Přejímkami prošlo nakonec přes sedmdesát přejatých, škoda, že si na pěknou trať nenašlo cestu více závodníků.

 V sobotu ráno program začal v osm hodin rozpravou a v půl deváté, jak už je zvykem, když traťovým pořadatelům velí Jan Ejem, vyrazili první jezdci ze skupiny N svozem z depa ke startu. Obě tréninkové jízdy proběhly bez problémů a po přestávce na oběd nic nebránilo startmaršálu Pavlu Jeřábkovi, aby vyslal prvního jezdce do boje s časomírou. I závod se slušnou diváckou kulisou probíhal bez větších problémů a tak mohly být oficiální výsledky vyhlášeny ještě před čtvrtou hodinou. Necelou hodinku poté se dostalo na ceremoniál předání pohárů trojicím nejrychlejších ve vypsaných třídách. Pak už se mohla šťastnější část osazenstva depa věnovat společenské zábavě, ti méně šťastnější se snažili pracovat na závodních strojích, aby v neděli mohli naplno závodit.

 I v neděli ráno se tréninky rozběhly bez zpoždění, i přes pár zásahů posádky odtahového vozu měli i traťoví pořadatelé čas navštívit občerstvení "U Slávka" a naobědvat se. Ovšem počasí nám již tolik nepřálo, závodilo se na mokré trati, což se projevilo zvýšeným počtem zásahů. Nejhůře dopadli Jan Srp, Luboš Humpola a zejména Jan Hlavička, který ve vysoké rychlosti vletěl do svahu a vykácel několik náletových stromků, vždy se však jednalo pouze o plechy a lamináty. Po polední pauze dvěma závodními jízdami na osychající trati vyvrcholil letošní závod Jemníky - Bojetice. Při nedělním ceremoniálu také převzal prémii 50 000,- za vítězství v absolutním pořadí Miroslav Černý, kterému tímto gratulujeme!

To, že závod se pořádá za humny Mladé Boleslavi, sídelním městě automobilky Škoda, bylo vidět i kolem trati a v depu, kde bylo možno vidět osobnosti motoristické historie v čele s Ladislavem Křečkem.

Ze samotného závodění zaujal například start po více jak roce několikanásobného Mstra Edda Cupu v nejsilnější třídě Tomáše Koška na zcela předělaném Mitsubishi Lancer Evo VI, doufejme, že v nové sezoně bude pravidelným účastníkem. Také poprvé v historii Edda Cupu se představila nádherná Xsara Kit Car domácího soutěžáka  Martina Klepáče, bohužel ale zlobila elektronika, tak věřme, že za rok se ukáže v plné síle. Dalším krásným Citroenem na startu bylo Saxo Kit Car  Jana Ludvíčka, který skončil čtvrtý v nabité / a to po dlouhé době/ třídě E1600.

Kompletní výsledky najdete  ve složce dokumenty na našem webu.

 

 

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007