07.09.2023 09:06:35 | edda | přečteno: 1120x
„Sedmdesátník“ Ladislav Henzl se automobilovými rally stále baví

„Sedmdesátník“ Ladislav Henzl se automobilovými rally stále baví

Krásné sedmdesátiny slaví sedmého září západočeský soutěžák, který patřil do slavné skupiny jezdců AMK Mariánské Lázně – Šnajdra, Zenkla, Suchopára, Čečila, Ziery, Březiny a dalších. Na svém kontě má více jak sto startů v rally, revivalech, závodech do vrchu i kdysi velice populární ploché dráze automobilů.

Láďu jsem poznal osobně před lety na revivalech pořádaných Edou Paterou, na nichž se schází pravidelně řada špičkových závodníků minulosti a také na vzpomínkové akci u Standy Šelmáta v Zahrádce u Nepomuku. Kromě toho, že se jedná o velmi dobrého závodníka, nezkazí ani žádnou legraci a jeho vzpomínky na závodění zejména v sedmdesátých a osmdesátých letech dotváří atmosféru tehdejší doby.

Začal závodit v roce 1978 se Škodou 110 v oblastních soutěžích s Karlem Rozhoněm a první větší úspěchy přišly se špičkovým vozem Škoda 120 S, když byli například druzí absolutně při Rallye Plzeň 81. Měl i to štěstí startovat s legendární Škodu 130 RS. Byla tmavě červená a na sedadlo spolujezdce usedl Harald Ziera. Vyhráli spolu absolutně Rallye Chemopetrol Litvínov a Rallye Smědá a byli druzí při Rallye PAL Tábor 1983. Znamenalo to postup do Přeboru ČSR a změnu vozu. Po epizodě s vozem VAZ přišel na řadu „jedničkový“ Volkswagen Golf GTi s nímž startovali až do roku 1987. V sezóně 1984 získali titul vicemistrů A 1600 a postoupili do federálu. Ani tady se neztratili. Poté následovaly dvě sezóny s vozem Moskvič a opět titul vicemistrů v roce 1988. Po roce 1989 se Ladislav Henzl odmlčel, aby se s Hondou Civic vrátil do rally v roce 2004. To jej navigovali především Karel Zenkl a Petr Čečil. Vydařila se jim zejména sezóna 2005, kdy se stali Mistry ČR ve třídě N2 ve sprintrally. Poháry za přední místa ve třídě sbírali i nadále a do třetice získal vicemistra v roce 2007 se spolujezdcem Marcelem Mourkem. Stejně jako v roce následujícím. V posledních sezónách závodí Ladislav Henzl především s Vladimírem Tichým a Jiřím Čekanem.

Ladislav Henzl startoval jednou i s legendárním spolujezdcem Hynkem Středou. Znali se spoustu let, ale jediný start zrealizovali až při Rally Kroměříž 2020.

Ladislav Henzl stále startuje v soutěžích Českomoravského poháru a také v revivalech a amatérských závodech do vrchu.

Láďo, přejeme Ti hodně zdraví, a ještě spoustu šťastných kilometrů za volantem auta se startovním číslem.

Pavel Vydra

Foto: archiv Ladislava Hen

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007