09.01.2023 10:33:01 | edda | přečteno: 2660x
Tisková zpráva

Konečně! Všichni uvítali den volna na Dakaru

Letošní Rally Dakar je považována ze nejtěžší, co se jela v Saudské Arábii a jedna z nejtěžších vůbec. Proto snad všichni účastníci uvítali letos jediný den volna, který navíc přišel až po osmé etapě a po deštivých dnech a extrémních podmínkách, které znamenaly změny v časovém harmonogramu i v původní trase.

"Vyrážíme do osmé etapy, necítím skoro ruce, včera jsem se po dojezdu do bivaku nebyla schopná skoro najíst, natož postavit stan. Je to neuvěřitelně náročné. Vysílila mě hlavně šestá etapa v dešti, kdy jsme navíc měli technické problémy způsobené částečně i špatným benzínem," svěřila se ve svém reportu Olga Roučková.

Czech Samurajs tým je s dosavadními výsledky zatím spokojen. Dakar Classic sice nemá takovou publicitu ve sdělovacích prostředcích, ale mezi téměř stovkou startujících se objevují jak bývalí a současní závodníci, tak i nádherné závodní speciály dob minulých.

"Obě auta jsme připravovali tak, aby odpovídala dobovým homologacím bez nových nebo cizích prvků. Posádce Ondry (Ondřej Martinec - Gabriel Žůbor) se celkem vyhýbají technické problémy vozu Toyota Land Cruiser. Pouze na prologu se objevila závada na palivové nádrži. A na to, že jsou ve startovním poli úplnými nováčky, si vedou skvěle. Celkově jim patří po osmé etapě 42. místo, když dneska zajeli jedenadvacáté místo a z čistě českých posádek jsou na tom zatím nejlépe. Můj navigátor Jirka Kopřiva je také úplný nováček a musím říct, že si také vede velice dobře."

Ollie je po osmé etapě celkově čtyřiapadesátá a v etapě si zajela letošní maximum - třicátou první příčku z pětaosmdesáti pokračujících vozů.

"Poté, co jsme zažili doslova horrorový závěr šesté etapy, kdy jsme mimo jiné jeli po absolvování měřené erzety v totálním dešti na laně za kamionem do bivaku, se po troškách ve výsledcích posouváme, jak v etapách, tak i celkově dopředu. A podle neoficiálních informací bojujeme se "Samíkem" o třetí místo v kategorii H0. Trať sedmé etapy byla hodně rozježděná, a tak jsme si museli nacházet svoji stopu. A protože nemám v autě posilovač řízení, tak

jsem se s tím hodně prala. S minulým Dakarem se to nedá vůbec srovnávat. A to nás náročné technické pasáže zřejmě teprve čekají."

Pondělí 9. ledna je tedy zaslouženým dnem volna a na řadu přijdou šikovné ruce mechaniků a dalších členů doprovodných týmů. A ty má ve svých řadách rovněž Czech Samurajs Team a bude se snažit oba vozy důkladně připravit na dakarské pokračování. A posádky mají možnost konečně trochu odpočívat, zrelaxovat a připravit se na druhou neméně náročnou část Dakaru 2023.

Pavel Vydra

Foto: Petr Šedivý a tým Czech Samurajs

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007