aktualizováno | 23.08.2022 15:20:18 | edda | přečteno: 3376x
Psali jsme před dvanácti lety, první Bečov
Bečov nad Teplou, 31. 7. 2010, komentář

 V poslední červencovou sobotu se na trati z Bečova  n. T. směrem na Krásno uskutečnil další podnik Českého mistrovství ZAV.  Velmi rychlá trať měří pět tisíc metrů a překonává převýšení 160 metrů. Náročnost tratě zvyšují zvlněné a uskákané partie. Z bezpečnostních důvodů byl na trati zřízen jeden retardér, nejeden jezdec se vyjádřil, že by trať snesla ještě klidně retardéry dva. Počasí jezdcům přálo, celý den příjemně svítilo sluníčko.

 Všech devadesát závodníků a jejich týmy našli dostatečně prostorné zázemí v depu za cílem na letišti v Krásně. Délka tratě, spolu s nutností otvírat trať pro civilní provoz mezi jednotlivými závodními jízdami, způsobovala delší prostoje mezi jednotlivými jízdami, ale v okamžiku, kdy byla závodní jízda odstartována už vše běželo jako po drátkách. Drobná zdržení kvůli kolizím, nenarušila podstatně průběh závodu a v pět odpoledne už byl i poslední startující v cíli.

 Trénink hned na začátku opepřila havárií juniorka Dominika Benešová u níž obrovskou chuť závodit zatím nedrží při zemi zkušenosti a tentokrát to tedy skončilo ránou a nepojízdnou peugeotkou. To Ivo Král po kontaktu se svodidly dokázal dostat Golfa do cíle, za pomoci Honzy Kočiše opravit, nastoupit do druhé jízdy a zvítězit. To další kontaktér svodidel Petr Balík už takové štěstí neměl a skončil na odtahovce. Velmi nemilá věc se stala Tomáši Hankovi. Na rozpálený výfuk se mu dostal olej a vůz začal hořet plamenem. Ve vší smůle měl Tomáš štěstí, že přítomní hasiči nezaváhali a pohotovým zásahem oheň uhasili (což je další důkaz o bezpečnostním zabezpečení našich závodů)a zachránili Tomáše před totální škodou. Asi se v depu nenašel nikdo, kdo by Tomáše upřímně nelitoval. Závodní jízdy pak nabídly divákům napínavou podívanou. Zvlášť musel všechny zaujmout letos nebývale těsný souboj na předních místech nejsilnější třídy, kde nakonec šťastnému vítězi Edovi Paterovi byli vyrovnanými soupeři V. Liška, Z.Kožmín, J. Jírovec a J. Vávra.

 Závody tedy proběhly bez zranění. Pořadatelé na trati zvládli velké množství diváků bez komplikací a vyhrocených situací. U paní starostky Bečova mají naše závody velkou podporu, přes počáteční obavy se i z dopravních policistů na místě vyklubali oktanoví nadšenci, takže doufáme, že se příští rok do Bečova náš seriál vrátí a možná na dvoudenní závod.

 Jarda Malík

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007