22.05.2021 09:25:01 | edda | přečteno: 4633x
Z historie českých rallye:

Z historie českých rallye:

 

Josef Kubeš: Nejvíce si cením druhého místa na Rallye Škoda 81

 

“První soutěž jsem jel jako spolujezdec manželky Jitky, která pak jezdila soutěže sama a ještě úspěšnější výsledky vybojovala v závodech do vrchu. To bylo v roce 1974 při Rallye Štít Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou a skončili jsme zde pátí.”

Následovala několikaletá pauza a po Rallye Rýmařov 77 se od následující sezóny objevuje semilský soutěžák Josef Kubeš ve dvojici se spolujezdcem Rudolfem Šrámkem v bílé Škodě 110 LS s černou střechou a pruhy přes kapoty. Již první společná sezóna stačila na postup z oblastních soutěží do Přeboru ČSR, když vyhráli domácí Rallye Jizeru, byli třetí v Rallye Vítkov a pátí v Rallye Zetor Hanušovice a v Rychnově nad Kněžnou.

Díky kvalitním výsledkům v sezóně 1980 v početné třídě A1 Škoda (nebyl povinný ani ochranný rám) postoupili až do “federálu” a vyjeli si první výkonnostní třídu. “Tahle třída byla co se týče nákladů nejméně finančně náročná, ale tak trochu nahrávala těm, kteří se snažili využít nějakých nepovolených úprav, protože většina dílů musela být podle technických řádů sériová.”Kubeš se Šrámkem vyhráli v Jičíně, kde byli také osmnáctí absolutně. Cenné druhé místo vybojovali na náročných erzetách v Krušných horách při Ŕallye Litvínov a body získali také při středočeské Rallye Příbram. Při konečném účtování je pouze jediný bod nakonec dělil od Mistrů České republiky.

V roce 1981 dokončili všech šest soutěží, do nichž odstartovali. Skvělý výsledek vybojovali při Rallye Škoda, kde byli druzí, v Teplicích čtvrtí, v Olomouci pátí a na Šumavě šestí. Celkově to znamenalo sedmé místo v A 1300 v Mistrovství ČSSR. A to je o lepší výsledek připravila neúčast na vzdálené slovenské Rallye Tríbeč. V sezóně 1982 absolvoval Josef Kubeš čtyři soutěže Mistrovství ČSSR, když se mu nejlépe vedlo při Rallye Sigma, kde skončil ve třídě A2 1150 devátý.

“Při Rallye Škoda 1981 jsme obsadili druhé místo, což považuji spolu s několika vítězstvími ve třídě, za nejlepší výsledek. A přitom jsme měli v téhle skoro domácí domácí soutěži několik krizovek a dojeli do cíle bez zadního okna. V jedné ze zatáček totiž trčela do silnice traverza. Škrtli jsme o ní, zničila nám sloupek a vyrazila zadní okno.”

Josef Kubeš startoval od roku 1975 do roku 1981 také úspěšně i v závodech automobilů do vrchu, úspěchy získal například na tratích v Brumově, Vítkově, Náměšti nad Oslavou, Hambalkách, České Třebové, Července, Velkých Losinách nebo Náchodě. V posledních letech si “hýčká” dva krásně zrestaurované veterány Škodu 110 R a Škodu 100 a občas se objeví na startu soutěží seriálu Historic.

Pavel Vydra

Foto: archiv J. Kubeše

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007