aktualizováno | 19.12.2019 16:22:41 | edda | přečteno: 4233x
Tisková zpráva, zhodnocení sezóny Pajdasport Garage

 Souhrn sezóny 2019

Po loňské sezóně, kdy se taťkovi podařilo vybojovat celkově 2. místo ve třídě H-2000, 1. místo v poháru Youngtimer a já jsem se konečně několikrát dokázal podívat na stupně vítězů v silné konkurenci třídy E-2000, nebylo u nás doma přes zimu o motivaci na další sezónu nouze. Renaultu jsme konečně dali decentní závodní polep, po technické stránce jsme vše důkladně prošli a pořídili nové pneumatiky. Astra prošla tradičně malou odtučňovací kůrou, vyměnilo se co bylo třeba a pak už jsme jen spřádali plány, na který závody se vydáme. Jelikož jsem dostal nabídku objet sezónu mistrovství světa superbiků v ACCR Czech talent teamu jako mechanik, bylo jasné, že moje závodění půjde letos stranou. I přesto jsem doufal, že dokážu porazit čas a všechno, i s prací v našem servisu, zvládnu nějak skloubit. Jenomže den má bohužel pouze 24 hodin...

ZAV EDDA Cup Kdyně Už se u nás pomalu stává tradicí, že sezónu otevírá táta, letos se tak opět stalo na krásné trati v západočeské Kdyni. Zdejší trať se taťkovi líbí a jeho vozu sedí. Ve startovní listině se ve třídě H-2000 sešlo pět vozů a taťka skončil na 4. místě, což nebyl špatný výsledek na rozjezd. Důležité bylo, že oproti časům z předešlých ročníků si dokázal výrazně polepšit.

ZAV EDDA Cup Bělá pod Bezdězem Na začátku června už jsme konečně přivezli na testovací polygon Škody motorsport do Bělé pod Bezdězem oba dva vozy a já se těšil na zdejší úzké rallyové cesty. EDDA cup se zde jel prvně, náhradou za zrušené závody ve Víru a nám to vůbec nevadilo, ba naopak. V prvním závodě, po menších technických problémech na Astře, jsem skončil na 5. místě. Do druhého závodu, jsem sice musel nastoupit s poškozeným výfukem, ale podařilo se dojet na stříbrné příčce. Zase jsem si zde potvrdil, že rally je rally! Taťka erpětku ani na těchto cestách nešetřil, což mě vždy trochu přidělává vrásky na čele, ale když se jede, tak se prostě jede. Domu si odvezl poháry za dvě druhá místa a pěknou porci bodů.

ZAV EDDA Cup Zbraslav / RALLY Kopanice Závody na Zbraslavi se bohužel letos kryly s navigačním motocyklovým závodem na Slovensku a tak jsme se museli s tátou historicky prvně rozdělit. Já jsem tedy vyrazil na svůj druhý start na Rally Kopanice, s cílem probojovat se do top 10. Bohužel po obdržení penalizace, jsem v cíli obsadil 13. místo v kategorii Race Open. Taťka s jeho bráchou Romanem jako dvorním mechanikem, vyrazili na Zbraslav, kde panovaly opravdu těžké podmínky, po přívalech deště se depo změnilo v rozblácené pole, trať byla sice mokrá, ale zbavená všech nečistot a připravena pro bezpečný závod. Se vším tím se taťka dokázal vypořádat a obsadil 5. místo.

ZAV EDDA Cup Radotín Na konci srpna jsme se vydali na závody do Radotína, kde už jsme toho s tátou zažili mnoho, ať už dlouhé čekání na to než si vůbec sjedeme, smutné odjíždění ze závodů po destrukci motoru mojí Astry, nebo oslavy ze zisku pódiových umístění. I přes smíšené pocity, se nám zdejší trať líbí a vždy se do Radotína sjede opravdu veliká konkurence. Letos tomu nebylo jinak a jak v mé, tak v tátovo třídě startovalo shodně 10 vozů. Po trénincích jsem si trochu pomýšlel na 4. místo, ale v závodě můj výkon stačil jen na šestou příčku. Taťka po bezchybném výkonu z první závodní jízdy si zase pomýšlel na pěkné 5. místo, bohužel pro něj ve druhé jízdě na výkon z první nedokázal navázat a to pro něj znamenalo celkově sedmou příčku

ZAV EDDA Cup Horní Jiřetín Horní Jiřetín je závod se kterým máme nejméně zkušeností a po loňském podcenění přípravy se na zdejší náročnou trať, jsme se letos věnovali důkladnému studování loňských onboardů. I když jsem se jezdecky snažil co to šlo, na konkurenci třídy E-2000 jsem zde nestačil a byly z toho pouze dvě osmé příčky. Taťka tentokrát neměl ve své třídě s kým závodit a tak bojoval proti stopkám, jak jen to šlo a dokázal dovést svého Renaulta v sobotu na 3. a v neděli na 4. místě.

ZAV EDDA Cup Bečov nad Teplou Na poslední závod sezóny do Bečova nad Teplou naši jezdeckou sestavu doplnil stejně jako v loňském roce náš dobrý kamarád, českobudějovický rallyový navigátor Jirka Jevický jr. V Bečově na nás sice čekalo velmi sychravé počasí, ale taky zbrusu nový asfalt, na který jsme se hodně těšili. V sobotním závodě se mi na vodě dařilo a i díky odstoupením několika soupeřů jsem dojel na 3. místě, Jirka bez zkušeností s vodou překvapil a skončil hned za mnou 4. Taťka bez rizika a s ohledem na stav celkového pořadí, obsadil v prořídlé třídě H-2000 3. místo. V neděli už nás čekal závod na suchu a na to jsme se všichni tři těšili. Já jsem bohužel prohrál souboj o stříbrnou příčku a skončil bramborový a Jirka pro změnu těsně prohrál souboj o pátou pozici a skončil šestý. Taťka si po vyrovnaném a bezchybném výkonu dojel pro povinné body za 3. místo a to v celkovém pořadí třídy H-2000 znamenalo i zisk 3. místa za rok 2019.

 Všem bych Vám chtěl tímto poděkovat za dlouholetou podporu, popřát hezké prožití Vánoc a do nového roku jen to nejlepší, ať v osobním, tak i v profesním životě. Na viděnou v sezóně 2020 za PAJDASPORT Garage Vašek Šejda jr. 

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007