aktualizováno | 10.12.2019 22:38:21 | edda | přečteno: 4322x
Edda Cup 2019, rozhovor s Davidem Černým
Sérii posezónních rozhovorů uzavíráme s desátým jezdcem absolutního pořadí, tedy s Davidem Černým.

Kdy jsi přičichl k motorismu?

Ahoj všem, díky motoristické rodině jsem trávil hodně času v dílně a v autech již od mala. V 10ti letech jsem pak dostal motokáru, ve které mě Petr učil jezdit. Ve 12ti mě pak poprvé posadil do Pick-upa na letišti.

Kdy jsi poprvé vyrazil za autosportem?

Asi už v kočárku. V depu jako divák a doprovod týmu na závodech, hlavně okruhových jsem běhal co si pamatuju.


Který kopec jsi navštívil jako první?

Možná Náměšť nad Oslavou, ale spíše si pamatuju okruhové závody než vrchy.


A Tvá první aktivní účast?

Můj první závod v autě byl při Edda cupu v roce 2011 v Mostě. Hned v pátečním tréninku, jsem dal i první ránu, když jsem “poslal” Pick-upa do svodidel. Jinak na první závod “mezi stromy” mě máma pustila v roce 2013 ve Kdyni.

 

 

Součástí Edda Cupu jsi od?

Jako doprovod a skoro mechanik jsem byl už na prvním závodě Edda cupu v Berouně. Ale pravidelným účastníkem a jezdcem jsem od sezony 2013. Jsem rád, že jsem se mohl stát součástí téhle velké rodiny. Dnes se přátelíme i mimo závody.


Na které auto vzpomínáš nejraději?

Na naší “okřídlenou” Fábii, hlavně na okruhu při volném tréninku. Ale samozřejmě nejvíc skvělých zážitků mám s mým zeleným Pick-upem – když funguje jak má. Můžu říct, že tuhle sezónu jsem si od roku 2014, po pár spíše protrápených sezónách, s ním opět užil.


Který kopec Ti sedí nejvíce?

Mám raději delší, rychlé tratě, hlavně s rovným asfaltem. Ale jsem rád za každou trať, kde se můžeme svést.


Tvůj názor na revivaly?

Revivaly jezdíme od roku 2011, jsou super dobrodružstvím a mají skvělou atmosféru. Líbí se mi vidět tolik zajímavých aut v akci a ne jen někde stát na výstavě. Našeho Rapida jsme sice na SSkách popravili, ale nyní se ukázala jako “držák” naše Cortina.


Máš ještě nějaké nesplněné přání, co se týče autosportu?

Svezl bych se rád v jakékoliv disciplíně. Ale stojím nohama pevně na zemi a vím, že autosport je hlavně o financích. Proto je v Pick-upu finančně dostupná technika, kterou se snažím postupně vylepšovat. Takže jsem rád, že mám možnost jet všechny závody Edda cupu a porovnávat se s kvalitními soupeři i naskrz třídami.


A na závěr, co plánuješ na příští rok?

Rozhodně bych chtěl v příštím roce jet celou sezónu. Přes zimu ale musím vychytat mouchy na mém autě.


Tímto bych chtěl poděkovat především rodinné podpoře a zázemí bez kterého bych se k závodům nedostal a nyní nezávodil. A také lidem z Edda cupu. Díky.


David Černý


Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007