aktualizováno | 24.10.2019 10:29:34 | edda | přečteno: 4632x
Rozhovor s Tomášem Omelkou

 Druhý v absolutním pořadí skončil Tomáš Omelka, zde je rozhovor s ním 

Kdy  jsi poprvé přičichl k motorismu?

Prakticky už od narození se díky tátovi pohybuji na závodech. Jezdili jsme se dívat především na Rally, pak autoslalomy a okruhy.

 Kdy jsi poprvé vyrazil za autosportem?

Asi od 12ti let jsem se občas svezl na motokárách. Aktivně pak od 17ti jsem začal jezdit Český Pohár v automobilových slalomech a poté jsem naskočil do závodů do vrchu.

 

Který kopec byl  první naživo?

V roce 2011 jsme se byli s tátou podívat na závodech na Živohošti. Moc se mi tam líbilo. V té době mě ještě nenapadlo, že jednou budu součástí Edda Cupu.


A Tvá první aktivní účast?

V roce 2013 v Radotíně se 106kou. Která byla okořeněna rovnou vítězstvím ve třídě N-1600. Sám jsem tomu tenkrát nemohl uvěřit


Součástí Edda Cupu jsi od?

V roce v 2013 jsem odjel Radotín a poté ještě Živohošť. Do kolotoče Edda Cupu jsem poté naplno skočil o rok později a od té doby jedeme komplet celý seriál, až doposud.

Na které auto vzpomínáš nejraději?

Zatím jich moc nebylo. Začal jsem s Peugeotem 106 ve třídě N-1600, kterou od nás potom koupil Vláďa Kvasnička. Ta po závodu v Prachaticích bohužel skončila poruchou karoserie. Po 106ce jsme koupili Volkswagen Polo do třídy E-1400 se kterým závodím doposud.


Který kopec Ti sedí nejvíce?

Moje srdcovka je Bečov a Radotín. Mám raději rychlejší charater trati a technické pasáže, takže se mi hodně líbilo i v Prachaticích a Horním Jiřetíně, který jsem jel letos poprvé a musím uznat, že je to opravdu náročná trať. Vyhovuje mi “rally styl” tratí, takže se mi líbilo i Bělé, kde se závodilo I z kopce Vím jak je pro Edu těžké domluvit jakoukoliv trať, takže jsem rád za každé svezení.


Co bys zlepšil v Edda Cupu?

Pár věcí v technických řádech, ale to je kompetenci tech. komisaře a zástupců třídy a věřím, že si vybraní zástupci z každé třídy s tím poradí.

Tvůj názor na revivaly?

Revivaly se mě osobně moc líbí. Táta závodí pravidelně od roku 2012. Mají vždy večer skvělou atmosféru, kde si člověk může popodívat s opravdovými legendami našeho automobilového sportu.


Máš ještě nějaké nesplněné přání, co se týče autosportu?

Nesplněných přání je ještě mnoho. Bohužel, ale všichni víme co je u tohoto sportu nejvíce potřeba a toho stále není takový dostatek na splnění všech snů, ale třeba jednou… nikdy nepřestávám věřit!


A na závěr, co plánuješ na příští rok?

Svézt se minimálně tak hezky, jako letos. Příští rok, bych se chtěl co nejvíce příblížit časům skupiny E-1600 a trochu více potrápit v absolutním pořadí mou “modlu” Edda Cupu Míru Černého.

Když ale koukám na jeho časy, tak to bude ještě hodně trvdý oříšek.


Závěrem bych chtěl poděkovat mé rodině za pomoc a trpělivost, kamarádům, kteří mi pomáhají s přípravou závodního auta, soupeřům za letošní opravdu vydařenou, těsnými souboji nabitou sezónu a v neposlední řadě všem, kdo se jakkoliv podílejí na přípravách jednotlivých závodů Edda Cupu.



Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007