22.07.2019 19:27:09 | edda | přečteno: 4813x
Pačejovské jubileum

Pačejovská rally slaví ve velkém stylu.

INVELT Rally Pačejov startuje v sobotu.

Přestože velká část historie této soutěže spadá do malé vísky Pačejov, tato rally patří vedle Šumavy, Bohemky, Barumky a Krumlova k nejstarší doposud se jezdící v České republice. V současnosti jsou sice centrem Horažďovice, ale Pačejov v názvu zůstává. První ročník se uskutečnil již v roce 1971 a s menšími přestávkami se koná dodnes a letos slaví tato rally již „čtyřicátiny“. A do „Pačíva“, jak se mu familierně říká, jezdí posádky rády. Je tady příjemná atmosféra, obětaví a pohodoví pořadatelé a zajímavé erzety, které se každý rok alespoň trochu obměňují.

Jezdila se zde oblastní soutěž, Přebor ČSR a nyní i Mistrovství ČR ve sprintrally a není bez zajímavosti, že s výhledem na možný dvoudenní šampionát…V Pačejově se vždy scházelo velice početné startovní pole a mezi absolutní vítěze se zapsaly i takové veličiny jako Milan Dolák, Jiří Pošík, Peter Holub, Jan Trajbold, Stanislav Chovanec, Emil Triner, Štěpán Vojtěch, Tomáš Hrdinka, Roman Odložilík, Pavel Valoušek, Tomáš Kostka, Esapekka Lappi nebo Jan Dohnal, samozřejmě se svými spolujezdci.

Letošní startovka čítá více jak sto padesát posádek soudobých a historických soutěžních aut a vozů rally pravidelnosti a rozhodně se nejedná pouze o kvantitu, ale i kvalitu. Stačí se zastavit u předjezdce – Jimmy McRae, slavný závodník a otec slavných jezdců Colina a Alistera. Sám vyhrál patnáct erzet v soutěžích MS a byl mimo jiné třetí při Rally Akropolis 1983. Je i mnohonásobným mistrem Velké Británie. Startujícího s číslem 1 snad ani není nutné představovat – Henning Solberg – v soutěžích MS absolvoval 131 soutěží, vyhrál 33 erzet a vybojoval pět norských titulů. S vozy specifikace R5, WRC nebo S2000 nastoupí i Dohnal, Peták, Tarabus, Trněný, Tomek, Vlček nebo Odložilík. Spoustu atraktivních vozů nabídne i Mistrovství ČR historických soutěžích vozů.

A trať? Letos se bude bojovat na trati dlouhé 240 km. Posádky absolvují celkem osm erzet, když se čtyři úseky: Čečelovice – Čečelovice, Horažďovice – Horažďovice, Nehodív – Strážovice a Třebohostice – Leskovice, pojedou dvakrát. První posádka odstartuje v sobotu 27. července v půl deváté ráno, vítězná dvojice přijede na cílovou rampu krátce po sedmnácté hodině. O historii pačejovké soutěže byl natočen i dokument, zájemci budou moci navštívit i výstavu mapující historii rally na jihozápadě Čech. A neméně zajímavá bude i páteční autogramiáda dosavadních vítězů a představení posádek v Horažďovicích. Slavnostnímu zahájení bude samozřejmě předcházet technická přejímka a shakedown. Pačejovská soutěž tedy nabízí velice bohatý program. A to vše zaštiťuje generální partner soutěže firma INVELT a řada dalších sponzorů. Nezbývá než popřát pořadatelům, aby se čtyřicátý ročník vydařil minimálně stejně dobře, jako ty předchozí.


Pavel Vydra

Foto: Historie pačejovské soutěže (foto Pavel Vydra a archiv PV)



Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007