16.10.2018 10:30:17 | edda | přečteno: 7651x
Tisková zpráva -

Závodní sezóna 2018 pohledem týmu PAJDASPORT garage Na začátku letošního roku, ještě v průběhu tuhé zimy, se přejmenoval českobudějovický rodinný tým PROTES motorsport na PAJDASPORT garage. Závodní speciály a složení jezdců zůstalo nezměněné, tudíž Václav Šejda jr. s Oplem Astra Gsi a Václav Šejda st. s Renaultem R5 Turbo.

 

 

Plán na letošní rok byl jasný objet alespoň polovinu z deseti závodů vypsané v seriálu ZAV EDDA cup. Po loňské nepříliš vydařené sezóně se Václav Šejda jr. letos postavil na start již sedmé sezóny. To ještě netušil, že právě ta sedmička mu přinese štěstí a sezóna 2018 bude pro něj z pohledu výsledků, tou nejúspěšnější. Více zkušeností již měl se stupni vítězů Václav Šejda st., který se přes zimu chystal na svou čtvrtou kopcovou sezónu, kterou se svým youngtimerem dokázal proměnit v zisk titulu vícemistra ve třídě H-2000.

 

ZAV EDDA cup Kdyně 2018 Pro svůj první start si Václav Šejda st. vybral závod na Koráb v západních Čechách, který má svou tradici v EDDA cupu již několik sezón a trať bývá i součástí rally Šumava. Závody v Kdyni jsou specifické tím, že oba dva závodní dny se sčítají a charakteristikou tratě vyhovují našemu Renaultu R5. Na začátku sezóny ještě v nabité konkurenci třídy H-2000 se Václav Šejda st. umístil na 5. místě a v pro něj prioritním poháru Youngtimer dojel do cíle na 1. místě.

 

ZAV EDDA cup Svijany prix Radotín 2018 Václav Šejda jr. si svůj první letošní start nechal až na první červnový víkend, který se uskutečnil na nepříliš typicky kopcové trati v Radotíně, která v minulých letech hostila největší motoristický svátek pro pražáky a to sice Pražský rallysprint. Závody kolem Radotínské cementárny bývají pouze jednodenní a se svým typicky kluzkým povrchem, patří k nejnáročnějším v seriálu. I přesto se mu zde podařilo vybojovat své první umístění na stupních vítězů, když ve své třídě E-2000 obsadil 2. místo. Václav Šejda st., který se do Radotína vydal vůbec poprvé v kariéře dokázal zopakovat výsledek z Kdyně, ve třídě H-2000 skončil na 5. místě a v poháru Youngtimer opět zvítězil.

 

ZAV EDDA cup Zbraslav 2018 Dalším podnikem pro tým PAJDASPORT garage se pro změnu stala slavná pražská trať ZbraslavTočná, na které závodila i např. slavná závodnice Eliška Junková a která hostila Pražský rallysprint v posledních ročnících. Opět jednodenní závod se letos uskutečnil o státním svátku. Václav Šejda jr. po loňském ročníku, kdy právě na Zbraslavi započaly veškeré loňské problémy s motorem, přistoupil k závodu s pokorou a pečlivě připravil svůj speciál. To se mu vyplatilo a po velkém úmrtí závodní techniky v jeho třídě E-2000 si v pohodě dojel pro 2. místo. Václav Šejda st. dokázal obstát se slabším vozem před konkurencí třídy H-2000 a dojel na 4. místě, čímž vyrovnal své dosavadní maximum, které se mu loni povedlo právě na Zbraslavi. V poháru Youngtimer do kterého je Renault původně postaven, opět zvítězil.

 

RALLY KOPANICE 2018 Ještě před vrcholem sezóny si Václav Šejda jr. odskočil na Slovensko zavzpomínat na závodění v jedné stopě a zúčastnil se navigační dvoudenní soutěže. Rally Kopanice měla dvě etapy a každá měřila 200 km. V první etapě se Šejda jr. potýkal s technickými problémy svého motocyklu Yamaha a díky podcenění náročnosti rally, kdy si svůj motocykl nevybavil tripmastrem, částečně i s navigací. Ve druhé etapě stroj fungoval jak měl, bez tripmastru se naučil žít a i přes jeden vážnější pád, který naštěstí dopadla dobře, zvládl zdárně dokončit náročnou soutěž. Ve své třídě Race open obsadil Šejda jr. 11. a v celkovém pořadí 35. místo. Což bylo za daných okolností nad očekávání jezdce.

 

ZAV EDDA cup Prachatice 2018 Téměř domácím podnikem a tím pádem vrcholem sezóny pro jezdce z PAJDASPORT garage jsou závody do vrchu z Prachatic na Libínské sedlo, 4.6 km dlouhá trať patří k těm vůbec nejrychlejším v celém seriálu a specifikem je, že zde společně s EDDA cupem startuje i MČR závodů automobilů do vrchu. Václav Šejda jr., který zde započal svoji kopcovou kariéru v roce 2011 už zde několikrát vybojoval 4. místo a pověstnou bramboru tak chtěl přenechat zase někomu jinému. To se částečně podařilo, když v sobotním závodě skončil pátý ve třídě E-2000. To ale nebyl ten správný směr, kterým se chtěl posunout. V nedělním závodě už už sahal po 3 místě, ale nakonec o sekundu skončil opět 4. Václav Šejda st., který si v Prachaticích loni vybral smůlu, kdy po technické závadě na motoru musel odstoupit z 2. místa ve třídě, si letos ani na chvilku nepřipustil, že by se taková situace mohla opakovat. Přípravě věnoval maximum a vyplatilo se. V již sice už trochu prořídlé třídě H-2000 obsadil dvě druhá místa a v poháru Youngtimer dvakrát zvítězil. Tímto výsledkem se přihlásil do bojů o čelní příčky v celkovém hodnocení třídy H-2000 a po stagnaci poháru Youngtimer, tak získal novou motivaci do dalších závodů.

 

ZAV EDDA cup Horní Jiřetín 2018 Předposledním podnikem EDDA cupu se letos stala 4,4 km dlouhá trať v Horním Jiřetíně, která je sice krásná, ale velmi těžká na zapamatování a ani jeden z jezdců s ní doposud neměl žádné zkušenosti. Na to doplatil Václav Šejda jr., který seznamování s tratí nevěnoval dostatečnou pozornost a v nabité třídě E-2000 obsadil v sobotu 10. a v neděli 6. místo. Tím si velmi zkomplikoval boj o TOP 5 ve třídě, kdy prvním pěti jsou přidělována prioritní startovní čísla. Václav Šejda st. si do Jiřetína přijel pro povinné body, ale předtím se musel popasovat s pro něj taky zcela neznámou těžkou tratí. To se mu podařilo a bral dvě druhá místa ve třídě H-2000 a dvě první v poháru Youngtimer. Před posledním závodem tak vznikla šance na atak druhého místa v celkovém hodnocení třídy H-2000.

 

ZAV EDDA cup Bečov nad Teplou 2018 Po mnoho let se seriál EDDA cup uzavíral na Slapech ve Staré Živohošti, letos tomu ale bylo jinak a posledním podnikem byla 4,6 km dlouhá trať v Bečově nad Teplou, která je ve spodní polovině technická na rozbitém asfaltu a v horní polovině velmi rychlá, již na novém povrchu. Václav Šejda jr. zde startoval již dvakrát, takže měl trať lépe nastudovanou než tomu bylo v předešlém závodě. Na startu posledního podniku se sešla ve třídě E-2000 silná konkurence, kterou si Šejda jr. sám ještě zvýšil, když zapůjčil svůj vůz zkušenému jihočeskému navigátorovy v rally Jiřímu Jevickýmu jr. V sobotním závodě obsadil Václav Šejda jr. pěkné 4. místo a v neděli i přes technické problémy vozu, dokázal vybojovat 3. místo, kdy mu stříbrná příčka utekla o 1,2 sekundy. V celkovém hodnocení třídy E-2000 za rok 2018 tak obsadil 6. místo, které je jeho dosavadním maximem. Jiří Jevický jr. příjemně překvapil svými stále se zlepšujícími časy, kdy zejména v neděli zaostal v jedné z měřených jízd už jen 6 sekund za Šejdou jr. a ukázal tak, že je rozený závodník a i za volantem mu to jde. V sobotu byl 6. a v neděli 5. ve třídě E-2000. Na Václava Šejdu st. čekal v Bečově tuhý boj. Když se jeho soupeři dozvěděli, že může být 2. v celkovém hodnocení třídy H-2000, vyzbrojili se vším čím mohli, avšak v rámci regulí. Páteční večer, tak v servisním zázemí PAJDASPORT garage připomínal trochu matematický kroužek, aby už předem bylo jasné kdo na jakém místě musí dojet, aby Šejdovi st. druhé místo neuteklo. Úkol zněl jasně, hlavně dojet do cíle a pokud možno získat co nejvíce bodů. V sobotním závodě do kterého ve třídě H-2000 nastoupilo 9 jezdců se Šejdovi st. podařilo i díky technickým problémům svých soupeřů dojet na 5. místě což znamenalo, že když bude v nedělním závodě nejhůř pátý, zisk vícemistra je v kapsa. Avšak v neděli se na start postavili pouze čtyři jezdci, což znamenalo že 2. místo v celkovém hodnocení a zisk prioritního čísla za rok 2018 je v kapse. To ale Šejdovi st. nestačilo trochu zariskoval a v nedělním závodě dokázal vybojovat 3. místo, čímž radost celého týmu ještě znásobil. V poháru Youngtimer, který už se příští rok nepojede obsadil dvě první místa.

Autodesign cup Bechyně 2018 Posledním závodem v roce 2018 bude okruh na letišti v Bechyni, který se jede v rámci jihočeského Autodesign cupu. Vzdáleností je to letos nejblíž kde můžete oba dva jezdce se svými vozy spatřit a tímto bychom vás rádi pozvali 21.10. v neděli do Bechyně. Zajímavostí bude, že k Václavu Šejdovi jr. by měla do kokpitu vozu přisednout jeho sestra Alena Šejdová. Děkujeme za přízeň a podporu v sezóně 2018!!!

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007