30.05.2018 17:01:49 | edda | přečteno: 11265x
Tisková zpráva - Nutrend Racing

Italská bedna z Verzegnisu pro Nutrend Racing

Jarní porce závodů Evropského poháru v závodech automobilů do vrchu pokračovala v italském Verzegnisu, kde si na 5640 metrů dlouhé trati měřila špička italského šampionátu síly s účastníky FIA Cupu v čele s českým Nutrend Racingem. Václav Janík a Jiří Svoboda si připsali italským závodem druhý start v letošním ročníku kopcového poháru. Závod to nebyl ale nikterak jednoduchý. Do jeho průběhu významně zasáhlo počasí i přesto si Nutrend Racing veze domů bodový zisk za třetí příčku ve skupině E2-SC.

V podhůří italských Dolomit se nachází malá vesnička Verzegnis, která dala jméno slavnému italskému závodu do vrchu. Pravidelně se tento závod započítává nejen do italského národního šampionátu, ale i do Evropského poháru FIA. Technická trať je velmi jezdecky oblíbená a stejně tak divácky. Startovní listina letošní 49. ročníku závodu čítala neuvěřitelných 250 jezdců a mezi nimi nechyběla dvojice Janík-Svoboda, tedy dva jezdci českého národního týmu v barvách Nutrend Racing, kteří v letošním roce opět bojují o úspěchy na evropském vrchařském kolbišti. Jiří Svoboda přijížděl do Itálie opět s monopostem Lola B02, Václav Janík s prototypem Norma M20FC Turbo. Na Jiřího Svobodu čekala čtrnáctka soupeřů ve skupině E2SS a na Václava Janíka dokonce celá dvacítka prototypů ve skupině E2SC.

Bylo jasné, že tento závod bude mít velký náboj, tak jak to k italským závodům neodmyslitelně patří: „Ohromně se těšíme. Verzegnis je technická trať, kterou mám v oblibě. Sešla se skvělá konkurence a s Jiřím se těšíme na další porci ostrých závodních kilometrů. Určitě se budeme chtít prosadit, cílem je pro mě pódium. V posledních letech ale máme ve Verzegnisu smůlu, buď pozlobí technika nebo počasí. Snad to letos protrhneme a budeme závodit podle našich představ,“ prozradil během příprav na závod Václav Janík.

Červenobílá dvojice se chystala tradičně na program závodu v sedačkách tréninkového BMW, které poskytlo zastoupení olomouckého CarTec a jak napověděly časy ze sobotních tréninků jezdci Nutrend Racing natrénovali v civilním BMW skvěle. Václav Janík si už v tréninku zajel čas blízký loňskému závodu a šestým absolutním časem a třetím ve skupině si pro nedělní závod připravil půdu pro ještě rychlejší a lepší výsledek oproti tréninku: „Auto během tréninků fungovalo skvěle. Trefili jsme nastavení a i s jezdeckou rezervou a na starším obutí jsem dokázal zajet na úrovni loňského závodu. Teď nás čeká rozbor onboardů a zítra budeme chtít ještě zrychlit. Uvidíme kam až nás zítřejší časy posunou v pořadí.“ Lola B02 pilotovaná Jiřím Svobodou si v tréninkových jízdách zajistila sedmou příčku ve skupině E2SS a i Jiří byl se svým výkonem spokojený. „Každý kilometr s Lolou si nesmírně užívám. Pochopitelná je opatrnost, vždyť se nám blíží Ecce Homo, takže nechci ohrozit svůj start na domácí trati. Postupně ale zrychluji a posunuji své limity. Cíl je dokončit v klidu závod a posbírat nové zkušenosti.“

Horská oblast italského Friuli nenabízí jen krásné panoramata, úžasnou trať Verzegnis - Sella Chiunzutan, ale i rychlé změny počasí. Nedělní ráno tak přineslo nechtěné informace o možnosti bouřek kolem poledne. S blížícím se startem jezdců nejrychlejší kategorie, kde startují i jezdci Nutrend Racing, bylo jasné, že temné mraky na nebi budou naplňovat předpověď rosniček. Bylo ale otázkou, kdy… Václav Janík již stál se svojí Normou v předstartovním prostoru, když byl kvůli nehodě závod přerušen. V tu chvíli byla rovnice o jedné neznámé - kdy bude pršet, vyřešena. Nehoda jednoho ze soupeřů + časová prodleva při úklidu = déšť. Nezáviděníhodná situaci, kdy mechanici

museli téměř před startovní čarou přezouvat mokré za suché obutí. „Bohužel nejen nám, ale celkově ve Verzegnisu počasí ovlivňuje závod. V roce 2016 dokonce musel být závod zrušen, v roce 2013 zase padal sníh. Dnes opět voda na trati. Nezbývá než se pokusit závodit i za těchto podmínek,“ rekapitulovala rozmary počasí před startem dvojice Nutrend Racing. První závodní jízda jezdcům Nutrend Racing nevyšla podle představ, se suchým nastavením a mokrým obutím jejich výkony stačily na 6. místo ve skupině v případě Václav Janíka a 9. místo v případě Jiřího Svobody. Závod v tu chvíli nebyl rozjetý ideálně, ale v druhé jízdě byl ještě prostor spravit si chuť. Teplé počasí se postaralo o vyschnutí tratě a tak bylo možné navázat na tréninkové jízdy. Václav Janík se do druhé jízdy pustil naplno, jeho jízdu je možné shlédnou z onboardu. Po projetí cílem si připsal druhý nejrychlejší čas ve skupině a hlavně mu přinesl posun ze 6. místa na konečnou třetí příčku! „V dané konstelaci jsem nemohl zakončit letošní Verzegnis lépe. S druhou jízdou jsem spokojený, i když trať ještě nebyla zcela oschlá. Bereme důležité body za třetí místo, k tomu auto fungovalo skvěle. Verzegnis je za námi, teď už budou naše myšlenky směřovat na domácím Ecce Homo,“ zhodnotil svůj posun pořadím po závěrečné jízdě Václav Janík. Stejně se posouval pořadím i Jiří Svoboda. V druhé jízdě si zajel s Lolou svůj nejrychlejší čas víkendu a posunul se na konečné osmé místo ve skupině E2-SS, takže i on veze z Itálie body do hodnocení šampionátu.

Nutrend Racing se v Itálii protrápil závodem, díky dešti. Výsledné třetí místo, ale přidalo dobré nálady do týmu, který již v tuto chvíli směřuje své úsilí do přípravy všech vozů pro domácí Ecce Homo Šternberk. Motoristický svátek opět bude vyšperkován kompletní jezdeckou sestavou Nutrend Racing, když se na start postaví Václav Janík s Normou M20FC Turbo, Jiří Svoboda s Lolou B02, Petr Lisa s Normou M20FC a Karel Hubáček s BMW M3. Těšíme se na všechny naše příznivce i fanoušky, kterým samozřejmě budeme chtít ukázat na domácí trati to nejlepší! Nezapomeňte již tento víkend startuje Ecce Homo Šternberk 2018!

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007