16.05.2018 11:45:53 | edda | přečteno: 13219x
Tisková zpráva - Nutrend Racing

Janík si v Zaluži doklouzal pro třetí vítězství v řadě

13. května 2018 odstartoval letošní ročník FIA International Hill Climb Cup v polském Bieszczadzki - Zaluž. Na startu sezóny nemohl chybět šestinásobný vítěz FIA Cupu Václav Janík spolu s týmem Nutrend Racing a druhým jezdcem týmu Jiřím Svobodou. V Zaluži tradičně potvrdili roli hlavního favorita vítězstvím.

Mimo rok 2015, kdy do konečného pořadí závodu zasáhlo počasí, vyhrál absolutně všechny podniky zařazené do Evropského poháru FIA v polské Zaluži Václav Janík. Hned první start v roce 2014 proměnil šternberský jezdec ve vítězství a obhajoba mu vyšla v letech 2016 a 2017. V Zaluži je navíc držitelem rekordu tratě: „Už při svém prvním startu, tehdy ještě s Lolou F3000, jsem okusil specifika místní tratě. Jednoduchý profil tohoto kopce velmi klame. Po startu závodu se jede víc než kilometr dlouhá rovina, která je zakončená vracákem. Těžké místo na volbu brzdného bodu, zvlášť se studenými pneumatikami. Trať pak následuje v sérii vraceček prakticky až do cíle. Obtížnost tratě tkví především v nepředvídatelném stavu povrchu. Asfalt je sám o sobě kluzký, ale pravidlem na této trati je časté znečištění od provozních kapalin. Jezdec tak musí být hodně opatrný na plynu,“ charakterizoval polskou Zaluž Janík. I přes zvýšené riziko jízdy po znečištěné trati umí jezdci Nutrend Racing zajet dobrý výsledek. Do Polska letos vyrazila dvojice Václav Janík a Jiří Svoboda. Oba sebou vezli vítězné vozy, které si již zapsaly do výsledkové listiny závodu na první příčce. Václav Janík se svojí turbo Normou M20FC (vítězné auto z roku 2016, 2017) a Jiří Svoboda usedl premiérově v Evropském poháru do Loly B02 F3000 (Lola zvítězila pod vedením Janíka v Zaluži v roce 2014).

Pohled na startovní listinu v kategorii 2 (závodní speciály) byl poněkud ochuzen o větší počet jezdců. K závodu byla přihlášena jen trojice jmen z nichž dvě patřila jezdcům Nutrend Racing. Startovní pole tak bylo z větší části tvořeno cestovními speciály, které jsou na polské trati velmi rychlé.

Václav Janík si v nedělním závodě pohlídal pozici favorita a už v první jízdě závodu se ujal vedení: „Není to vůbec jednoduché soupeřit s cestovními speciály skupiny E1. Tady je jednoznačně výhoda mít pohon 4x4, zvlášť, když je trať opět celá od oleje. Náskok 2 sekundy na druhého Drotára snad bude stačit, ale ještě může rozhodnout počasí,“ směřoval svůj pohled k nebi mezi závodními jízdami vedoucí Václav Janík. Obavy z deště byly na místě. Voda se opravdu na trati v Zaluži objevila, ovšem do doby startu červenobílé Normy stačila alespoň částečně vyschnout. Václavovi se podařilo s touto situací vypořádat i ve druhé jízdě zajel opět nejrychleji ze všech a Normu se startovním číslem 1 dovezl do cíle potřetí v řadě jako absolutního vítěze závodu v polské Zaluži: „Zvládl jsem zrealizovat povinné vítězství a vstoupili jsme tím nejlepším způsobem do sezóny. Druhá jízda byla trochu obtížnější, protože nebyla zcela vysušená trať, ale i ta se podařila, takže se celý tým může radovat z dalšího prvenství. Splnil jsem si cíl, který jsem před víkendem měl, vyhrát, takže jsem maximálně spokojený“, uzavřel svůj vítězný výkon Václav Janík.

Jiřímu Svobodovi šlo v Zaluži o zisk cenných zkušeností. Po letech strávených v dvoulitrovém sportovním prototypu přesedlal do monopostu s třílitrovým motorem. Špičkový speciál formule 3000 mu otevírá vrátka do nejvyšší kategorie závodů do vrchu. V Zaluži si chtěl především osahat jízdu s formulí a připravit se na další podniky letošní sezóny. K dispozici měl rady a zkušenosti od Václava Janíka, které se mu podařilo převést na trať a zajistil si tak při prvním startu sezóny druhé místo v kategorii 2 za Václavem Janíkem.

Po vítězném vstupu do vrchařské sezóny se Nutrend Racing vrací na okruhy. Již tento víkend bude reprezentovat Českou republiku na rakouském Red Bull Ringu, kde se pojede další podnik FIA CEZ. Na slavném rakouském okruhu Formule 1 se tým bude prohánět s dvojicí sportovních prototypů Norma - M20FC a M30 LMP3…

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007