04.04.2018 21:03:46 | edda | přečteno: 14303x
Rozhovor s Terezou Machovou

Co bylo a co bude.

 

Tereza Machová narozená 11. 8. 1995. Závodí za RTM- Motorsport Nové Město nad Metují. Studentka VŠ ekonomické v Praze. Prvním samostatným závodem Terezy byl v r. 2014 Hradec Králové v rámci Edda cupu se soutěžním Golfem GTi. Od poloviny sezony 2015 už závodila se svou Suzukou Swift také v Edda cupu. V letech 2016- 17 pravidelně startovala v MMČR automobilů do vrchu s podporou autoklubu ČR. Dvakrát postoupila jako jediná dívka do finále Rallye Talentu. V letošním roce to budou znovu starty v mistrovství republiky, už s novým speciálem Suzuki Swift.

 

Než se Tereza postaví na start prvního letošního závodu, položil jsem jí několik otázek.

Ahoj Terezko. Než se začnu ptát na to, co bude, poprosím tě o krátké zhodnocení sezony 2017. Co se povedlo, co ti dala, nebo co se třeba tak úplně nepovedlo?

Sezónu 2017 považuji za celkem zdařilou, auto jsem nerozbila, takže co víc si přát. Nejvíce se vydařil Liberec, kde jsem v sobotním závodě díky dešti obsadila druhé místo a v nedělním místo třetí.

Mimo závodů do vrchu se mi již podruhé podařilo dostat mezi dvanáctku nejlepších v soutěži Autoklub Rally Talent.

Co se tak úplně nepovedlo, je závod v Prachaticích, kde naopak déšť nehrál v můj prospěch a skončila jsem v příkopě. Autu se naštěstí nic nestalo, takže vše dobře dopadlo.

Sezóna mi dala spoustu nových zkušeností. Každý odjetý závod je znát.

Tento rok tě čeká velká změna a tou je přesednutí do nového auta. Bude to tvůj první opravdový závoďák. První závody budou asi o učení a poznávání auta. Jaké jsou tvé první pocity? Co od auta i sebe očekáváš?

Jak tu již zaznělo, jedná se o opravdový závoďák, z kterého jde trošku strach, ale auto je to nádherné a určitě rychlé. Moc se těším na svezení, bude to obrovská změna. Mimo očekávání, že budu rozumná a auto nerozbiji, od sebe nijak velká očekávání nemám. Chvíli potrvá, než se s autem seznámím, natož naučím. Hlavně sekvence bude nezvyk. Hlavním cílem nastávající sezóny je prozatím sbíráním dalších zkušeností na trati.

A ještě jedna novinka. V závodech mistrovství republiky do vrchu, budeš prý letos startovat za GMS Racing team. Tedy špičkový team, ve kterém už několik let jezdí několika násobný šampion Miloš Beneš na Oselle FA30. Můžeš nám něco o tomto přestupu prozradit?

Nesmírně si této možnosti cením. Je to čest být členem takového týmu. Miloš Beneš mi pomáhal i předešlé dvě sezóny. Dával mi spoustu cenných rad, vozil mě po tratích a půjčoval mi auto na najíždění.

Dostat se do týmu mi velmi pomohl pohádkový dědeček- pan Švorc, který je zakladatelem týmu.

Doufám, že tým nezklamu a budu ho úspěšně reprezentovat.

Závodíš sice krátkou dobu. Máš už nějakou svou oblíbenou trať, která ti sedí, nebo kam se těšíš?

Každá trať má něco do sebe. Na Ecce Homo je neuvěřitelná atmosféra, v Náměšti jsou skvělí lidé, ale i přesto nejoblíbenější trať mám. Hned poprvé, co jsem se svezla na ústecké trati, jsem si ji oblíbila. Má krásné technické pasáže, závody bývají perfektně zorganizované a také mě tam vždy čeká velká podpora v podobě fanoušků. Takže na Ústeckou jednadvacítku se vždy těším nejvíce a letos o to víc, když se zde budu moct svézt s novou Sůzou.

Studuješ vysokou školu, čeká tě bakalářská práce, závodíš. Jak to všechno zvládáš?

Sezóna v plném proudu ještě nezačala, takže to zatím jde, ale bude to náročné. Takže abych pravdu řekla, pořádně ještě nevím, jak to budu zvládat. Nejvíce je ohrožený Ještěd, jelikož mě hned v pondělí po tomto závodu čeká státní zkouška, dále také Náměšť, po které musím

odevzdat bakalářku, a ještě mě čekají zkoušky z předmětů, které musím dodělat. Termínově se to tedy zrovna ideálně nesešlo, ale na tuto sezónu se strašně těším, tak doufám, že to nějak půjde skloubit.

 

Na závěr každého rozhovoru, se dávají otázky tipu. Kdo se ti stará o auto? Kdo tě podporuje? A komu chceš poděkovat.

O auto se mi stará taťka a pan Malík. Taťka je zároveň mou největší podporou a patří mu největší dík. Psychickou podporu mám od své rodiny a přátel, ale ta hlavní podpora je finanční, bez které bych závodit nemohla. Podporují mě Ardagh Group, Rimet CZ a Stop restaurant. Všem těmto lidem a sponzorům bych chtěla velice poděkovat, dále mockrát děkuji Autoklubu ČR, který mě podporoval předešlé sezóny, týmu GMS Racing, panu Švorcovi a panu Kobrlemu.

 

Moc děkuji za odpovědi a tvůj čas. Ať se ti daří nejen na závodních tratích ale i osobním životě.

J. B.

……………………………………………………………………………

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007