25.09.2017 11:55:46 | edda | přečteno: 12574x
ZAV Stará Živohošť - Pozvánka

Finále EDDA Cupu na Živohošti, 30. 9. – 1. 10. 2017, pozvánka

 O následujícím víkendu na Staré Živohošti vyvrcholí posledním závodem letošní sezóna nezávislého seriálu závodů automobilů do vrchu EDDA Cup. Poslední závod na tradiční trati, vždy bohatě navštěvovaný příznivci motoristického sportu, přinese vyvrcholení celoročního úsilí jezdců v boji o pořadí v jednotlivých třídách i v celkovém pořadí.

V současné době je přihlášeno 132 závodníků Nabitá startovní listina slibuje velmi napínavé závody. V posledním závodě se bude bojovat nejen o umístění v jednotlivých třídách, kde je sice skoro ve všech rozhodnuto o mistru, ale bude se bojovat o umístění na dalších místech, kromě toho se na už jisté mistry budou chtít ostatní vytáhnout. Vyvrcholí boj ve třídě nejsilnějších produkčních aut, kde mezi Martinem Lvem a Jiřím Hákem je zatím rozdíl pouhých 5 bodů! Ve třídě historiků do 1300 ccm se bude o mistru rozhodovat mezi zatím vedoucím Lubošem Kramešem a jeho nejbližšími pronásledovateli Anttim Hoheiselem a Pavlem Jirasem. Rušno je i na špici absolutního pořadí podle koeficientu, kde se bude rozhodovat až do poslední chvíle. Zatím vede Miroslav Černý před Josefem Srnským jr. a Lukášem Krotilem. V absolutním pořadí jde i o další místa, neboť mezi nejlepších osmnáct závodníků bude rozděleno přes 450 000 Kč, vítěz si odveze 50 000 Kč.

Na Živohošti pravidelně startuje slovenský reprezentant Peter Jureňa ve třídě nejsilnějších závodních speciálů, letos jej doplní další výborný slovenský závodník Peter Ambrúz, který na supertourismové Vectře bude startovat v závodních dvoulitrech. Pravidelným účastníkem závěrečného podniku EDDA Cupu je i Pavel Šofr s archivním Fordem Escort Cosworth. Zajímavostí bude i start Jiřího Stránského, který okruhové Gallardo vymění za speciál Mitsubishi Colt WRC ze stáje Davida Komárka. V historických vozech se představí i mnohaletý úspěšný účastník ME v závodech do vrchu Miroslav Adámek na NSU TT.

Závody se uskuteční na trati ze Staré Živohošti, kde v areálu Hotelu Atlantida našlo zázemí depo závodních strojů, do Křeničné. Trať na 2 500 metrech překonává převýšení 105 metrů a z bezpečnostních důvodů jsou na ní umístěny dva retardéry. V sobotu začíná program závodu v půl deváté první ze dvou tréninkových jízd. Tréninky vyplní dopolední program. Po přestávce na oběd je start první závodní jízdy naplánován na 13:00. Po první závodní jízdě plynule naváže druhá a do hodiny po jejím skončení dojde před Hotelem Atlantida k vyhlášení nejlepších v jednotlivých třídách. Pozor, nedělní program bude výjimečně odlišný. Naplánovány jsou tři závodní jízdy, kdy první bude, po tréninku od osmi hodin, startovat již v 9:45, druhá závodní jízda bude bezprostředně navazovat v 11:30 a start třetí závodní jízdy je naplánován na půl druhé odpoledne. Časový harmonogram se může operativně měnit podle průběhu závodu.

Pro diváky budou podél tratě vyhrazena označená místa, kromě nich budou vytýčeny zakázané prostory, ve kterých se v průběhu závodu z bezpečnostních důvodů nesmí nikdo zdržovat. Organizátoři i jezdci EDDA cupu prosí všechny návštěvníky závodu, aby při sledování napínavého dění na trati nezapomínali na zdravý rozum, byli ohleduplní k přírodě, respektovali značení kolem trati a řídili se bez výhrad pokyny traťových pořadatelů. Vstup na závody je zdarma, rovněž tak zdarma je na místě distribuován tištěný průvodce sezónou EDDA cupu. Podrobnější informace k závodu, seznam přihlášených a další zajímavosti lze najít na webových stránkách seriálu www.edda.cz/mscrdovrchu.

  Zajímavou podívanou a pěkný motoristický zážitek všem fanouškům závodních automobilů přeje organizační tým a jezdci EDDA cupu. Na shledanou o víkendu na Staré Živohošti.


Jarda Malík



Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007