21.06.2017 09:33:53 | edda | přečteno: 10824x
Tisková zpráva - Nutrend racing

FIA Cup Gorjanci: Václav Janík potvrdil vedení ve FIA Cupu, Jiří Svoboda absolutně třetí!

Tradiční zastávka mezinárodního vrchařského poháru FIA v sezóně 2017 ve slovinském Gorjanci je minulostí a svojí účastí přispěl do historie tohoto závodu i Nutrend Racing. Trojice sportovních prototypů Norma s jezdci Václavem Janíkem, Richardem Meixnerem a Jiřím Svobodou bojovala o další body do šampionátu na 4,3 kilometrů dlouhé trati. Václav Janík loni pro tým Nutrend Racing v dramatickém deštivém závodě urval po těsném boji vítězství a letos neměl tým jiné cíle.

Tým Nutrend Racing vyrazil k páté zastávce letošního putování po kontinentálním šampionátu FIA, aby se porval nejen se soupeři ve slovinském Gorjanci, ale i s nástrahami náročné tratě, která není příliš příznivá z pohledu bezpečnosti a kvality tratě, kterou ovšem vynahrazuje kvalitní práce pořadatele: „Závod Gorjanci je určitě lákavý svojí atmosférou, je zde zajímavý profil tratě, ale delší dobu se příliš nepracuje na zkvalitnění bezpečnosti a povrchu tratě. Nemůžu říci, že se tady v takových podmínkách dobře závodí, trať má vyjeté koleje, je hrbolatá a na několika místech, kde se jede přes 200km/h je nedostatečné zajištění. Ale to vše víme, máme se závodem bohaté zkušenosti a přijíždíme si sem hlavně splnit reprezentační povinnost a reprezentovat naše partnery,“ charakterizoval ne zcela optimisticky slovinský závod Václav Janík.

Na trojici v červenobílém čekala těžká „šichta“. I letos nebyla závodní trať dokonalá byla dokonce ještě v horším stavu, což si ověřili všichni už při zkušebních jízdách. „S předváděcím civilním BMW se ještě jízda dala absolvovat, ale po odjetí prvního tréninku s nízkým a tvrdě naladěným podvozkem prototypu je to vcelku náročné. Jezdec si musí dávat velký pozor na správnou volbu stopy, zvlášť v místech zatočení a brzdění, protože donutit vůz aby byl při jízdě všemi koly na cestě, je tady skoro nemožné. Já osobně tady čerpám další zkušenosti s jízdou v Normě a jsem rád za každý kilometr. Tady je to ale opravdu očistec, když podmínky porovnám s posledním absolvovaným závodem na Ecce Homo, tak je to jako srovnávat černou a bílou. Tým se mi ale snaží být maximálně nápomocný, můžu čerpat z jejich zkušeností z předešlých let,“ hodnotil první zkušenosti s Gorjanci Richard Meixner. Tréninkový program se nakonec jel jen zkráceně na dvě jízdy z plánovaných tří, protože tréninky byly zastaveny po přívalovém dešti, nicméně jezdcům Nutrend Racing dva výjezdy stačily na získání informací o stavu tratě a pro další práci na vozech před nedělním závodem: „Mechanici ještě dnes zapracují na vozech a jejich nastavení pro zítřejší závod, tak abychom mohli využít maximální rychlosti. U mojí Normy se bubou měnit převody, Vašek a Richard budou jen upravovat nastavení podvozku. Dnes jsme sice přišli o jeden z tréninků kvůli vodě, ale zítra pojedeme na suchu a ve dvou jízdách se popereme o co nejlepší výsledek, rád bych se postavil na stupně vítězů, tak snad se mi to podaří,“ plánoval útok na nejvyšší příčky před nedělním závodem Jiří Svoboda.

Do pátého závodu letošní sezóny vstoupili jezdci Nutrend Racing jako favorité. Richard Meixner a Jiří Svoboda mohli s dvoulitrovými motory atakovat minimálně pětici nejrychlejších jezdců. První závodní jízda Richarda Meixnera byla o 6 sekund rychlejší než v tréninku a podle časomíry tedy bylo možné sledovat jeho velké zrychlení, nicméně v konkurenci výkonnějších prototypů jeho čas stačil na pátou průběžnou příčku mezi prototypy skupiny E2-SC. Na rozdíl od Richarda mohl Jiří Svoboda čerpat z početných zkušeností a druhý nejrychlejší čas v prvním závodě ve skupině E2-SC a třetí absolutně ho vyšvihl na příčky, kde si přál být při rozhovoru po sobotních trénincích: „Umím zde zajet ještě rychleji, nicméně s průběžným výsledkem jsem spokojený. Náskok téměř 5 sekund na Madriana a navíc post nejrychlejšího dvoulitru ve startovním poli, nemůžu být nespokojený, teď už jen potvrdit svoji pozici,“ smál se z dobrého vstupu do závodu Jiří. Jeho týmový kolega Václav Janík si s tratí v Gorjanci poradil

ještě rychleji, takže zaujmul pozici nejrychlejšího prototypu a vedoucí post v rámci hodnocení FIA Cupu. Pohled do výsledkové listiny ho ale zcela neuspokojoval: „Zajel jsem, co jsem potřeboval vzhledem k hodnocení mezinárodního poháru, ale samozřejmě jsem přijel vyhrát i v celkovém hodnocení a tam zatím ztrácím na fantasticky jedoucího Federica Libera. Federico tradičně jede skvěle a jeho náskok 0,6 sekundy není nesmazatelný. Bohužel se nám na této nerovné trati nedaří přenést zcela výkon mého prototypu na silnici, protože je trať opravdu hodně nerovná a neustále musím korigovat jízdu, protože auto je neustále na hrbolech neklidné. Vnímám, že vzhledem k podmínkám na trati nejedu na úplném limitu a že si neustále nechávám bezpečný odstup, tak abychom bezpečně dokončili závod, přeci jen je sezóna dlouhá a vzhledem k hodnocení FIA Cupu pro mě Federico není přímý soupeř. Nicméně jsme závodníci, takže ve druhé jízdě se pokusím ještě trochu posunout své hranice a Federica potrápit v boji o absolutní prvenství.“

Souboj s časomírou ve slovinském Gorjanci završili jezdci Nutrend Racing ve druhé závodní jízdě. Kompletní trojice si v závěrečné jízdě připsala své nejrychlejší časy slovinského víkendu. Své maximum si připsal i Richard Meixner, který si po závodě mohl připsat body do poháru za páté místo ve skupině. Jízda druhého týmového dvoulitru už měla vítěznou příchuť, protože to byl nejrychlejší vůz startovního pole s motorem obsahu 2000ccm. Jiřímu Svobodovi se tak podařilo potvrdit výsledek z první jízdy a završit třetím absolutním místem v závodě a druhým v hodnocení skupiny E2-SC výborný víkend.

Zbýval už jen souboj o první absolutní pozici mezi Václavem Janíkem a Federicem Liberem. 1:40,4 to byla hodnota času, která se objevila na časomíře, po protnutí cílové čáry Normy M20 FC Turbo a v tu chvíli měla úroveň nejrychlejšího času víkendu a chuť absolutního vítězství. Václav Janík již měl svoji „šichtu“ za sebou a čekalo se na odpověď Federica Libera. Vaškovi se totiž podařilo zrychlit oproti první jízdě o 1,4 sekundy, a to mu dávalo velké naděje na vítězství. Tento víkend byl ovšem Liberův. Federico se v poslední jízdě vyšvihnul do cíle ve svém osobním rekordu a v celkovém hodnocení si zajistil úžasným časem 1:39,4 absolutní vítězství: „Myslím, že jsme předvedli s Federicem krásný závod. Opět měl v Gorjanci více rychlosti než já a tato trať je prostě jeho. Klaním se před jeho výkonem a dosaženým časem, s jeho vozem se dokázal lépe přizpůsobit hrbolaté trati. V Gorjanci jsme si splnili, co jsme potřebovali, v hodnocení FIA Cupu jsme první, Jirkovi se navíc podařilo vyjet druhé místo. Závod jsme zvládli bez technických problémů, jen chybí ta pomyslná třešnička na dortu v podobě porážky Libera, ale byl to jeho víkend a respektujeme jeho rychlost.“

Nutrend Racing nyní čeká zasloužená pauza, kterou bude chtít v nejbližším termínu využít pro testování. V plánu má tým prověření techniky na některém z autodromů, kde by chtěl najít další zkušenosti a posunout své jezdecké hranice. O nejbližším programu týmu budeme včas informovat.

 

Průběžné pořadí FIA International Hill Climb Cup 2017 – kategorie 2

1. Václav Janík 90b

2. Jiří Svoboda 54b

3. Josef Béreš 36b

4. Richard Meixner 34b

5. Andreas Stollnberger 30b

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007