aktualizováno | 26.01.2017 09:50:28 | edda | přečteno: 11236x
Utajený (neutajený) Winter Trial 2017

Kdo chce, tak si informace najde, nebo zjistí. Strohé údaje na oficiálních stránkách utajeného (neutajeného) závodu - nezávodu Winter Trial 2017, to byly průvodní znaky soutěže, která opět po několikaleté odmlce zavítala na naše území. První místo, které jsem zvolil, bylo v Hodkovicích na náměstí, kde měli účastníci večeři a po ní se vydali na speciální úsek (sprintetapu?) vedoucí po erzetách Rally Bohemia.

Už když mě těsně před odbočkou do Hodkovic na D 10 předjíždělo Porsche 911, věděl jsem, že jedu správně. Na náměstí v Hodkovicích se již za tmy začali scházet fanoušci rychlých vozů a bylo potěšující, že "každý druhý" byl v minulosti držitelem jezdecké nebo spolujezdecké licence (bylo to tak na deset kompletních posádek), nebo zde byly známé tváře fotografů rally. Prostě setkání jak na "Edových revivalech".

Jsme to tedy pěkní "magoři", ale vidět, jak z nádherných soutěžních skvostů vystupují převážně usměvavé tváře "staříků" 65 - 70 letých, nemělo chybu. Vyrámované vozy Porsche 911, Fiat 124 Abarth, mercedesy, volva, datsuny, citroëny a Fordy Escorty se v tu chvíli staly vhodnými objekty pro fotografy. A protože nedorazil původně avizovaný Stig Blomqvist, největší hvězdou startovního pole se stal špičkový nizozemský soutěžák Erwin Doctor, absolutní vítěz asi desítky soutěží, převážně nizozemského šampionátu a mistr své země z roku 1990 s vozem Ford Sierra Cosworth.

Druhé místo na setkání s účastníky Winter Trialu jsem zvolil v časovce v Lázních Bělohrad. Také tady se našli fandové automobilových rally a před restaurací U kapra, kde byla časovka, očekávali příjezd startovního pole Winter Trialu. Některé posádky evidentně kufrovaly a bylo trochu legrační vidět pány a dámy "ve věku", jak vyskakují ze svých skvostů a po zledovatělém chodníku utíkají do restaurace do časovky...

Mně se podařilo prohodit pár slov s již zmíněných Erwinem Doctorem, který mi podepsal připravené fotografie a ke každé řekl, z jakých soutěží jsou. Stiskem ruky jsme se rozloučili a odsud pak odjížděly posádky na Miletínsko, kde je čekal speciální úsek a pokračovaly přes Orlické hory do Olomouce. Závěr? Kéž by takovýchto motoristických akcí jelo přes naše území více...

Pavel Vydra


Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007