21.06.2016 17:30:05 | edda | přečteno: 10742x
Tisková zpráva - Nutrend Racing

Nutrend Racing pokračuje na vítězné vlně, zlato bral i ve slovinském Gorjanci

Vítězného hattricku dosáhl Václav Janík v letošním šampionátu FIA International Hill Climb Cup 2016 v dalším závodě, který se jel ve Slovinsku na trati Gorjanci. Výbornou sezónu Nutrend Racingu potvrzuje i dosavadní pořadí Evropského poháru, kde právě jezdci českého týmu dominují po čtyřech závodech průběžnému pořadí v královské kategorii 2.


Česká vlajka opět visela nejvýše ze všech při vyhlášení vítězů k dalšímu podniku FIA Evropského poháru ve slovinském Gorjanci díky výkonům jezdců Nutrend Racing. V dobré náladě odjížděla trojice jezdců Jiří Svoboda, Petr Trnka a Václav Janík na jihovýchod Evropy. Do pohodového rozpoložení se nasměrovali díky skvěle zvládnutému závodu na domácím Ecce Homo ve Šternberku a v tomto trendu chtěli pokračovat i při čtvrtém letošním závodě Evropského poháru. Čekal je ale tentokrát zcela jiný charakter tratě než před čtrnácti dny ve Šternberku. S místním kluzkým a nerovným povrchem již ale má Nutrend Racing bohaté zkušenosti stejně jako s velmi rychlými soupeři, kteří v Gorjanci pravidelně startují.

Václav Janík přijel k tomuto závodu jako vedoucí jezdec FIA Cupu v kategorii 2 a jeho cílem bylo na této trati uspět a potvrdit svoji roli favorita na obhajobu postu držitele trofeje FIA. „V Gorjanci se mi ne vždy dařilo podle představ, trápil mě tam v uplynulých ročnících hlavně Ital Liber, který zde plně využívá předností své závodní techniky. Loni jsem ještě na této trati neměl optimální nastavení pro svoji Normu a ani zkušeností nebylo s vozem tolik, aby to stačilo na vítězství. Letos je ale situace jiná a to, že si s Normou začínám rozumět čím dál lépe potvrdil i výsledek na Ecce Homo. Pro letošní závod v Gorjanci již máme připravený správný setup, takže doufáme, že se to projeví na dosahovaných časech a výsledku. Letos je na trati podstatná změna, je zpomalena díky utaženějšímu retardéru. Konkurenci mi bude dělat domácí Patrik Zajelsnik a především italský specialista Federico Liber. Moc se těším se naše první letošní měření sil,“ shrnul své pocity před závodem český jezdec Václav Janík. Že bude závod v kategorii 2 a vlastně i v absolutním pořadí velmi napínavý prozradily už výsledky tréninkových časů. Minimální rozdíly mezi trojicí nejrychlejších tomu byly důkazem. Liber, Janík a Zajelsnik takové bylo pořadí po sobotních třech tréninkových jízdách a tato trojice se vešla do necelých dvou sekund rozdílu!

Nutrend Racing byl s výsledkem tréninku spokojený, jelikož Václav Janík, jezdec červenobílé Normy M20FC Turbo, věděl o rezervách své jízdy, které chtěl využít až pro nedělní závod. Jeho tréninkový čas tudíž neodpovídal plně jeho možnostem. Tým Nutrend Racing na sebe navíc upozorňoval i díky výborným jízdám Jiřího Svobody a Petra Trnky, kteří se prosadili mezi pětici nejrychlejších v kategorii 2 a drželi tak šance českých barev na další skvělý výsledek v nedělním závodě.

Odpověď na otázku, jak je možné nejrychleji zvládnout 4300 metrů vrchařské závodní tratě ve slovinském Gorjanci, začali zodpovídat jezdci Nutrend Racing o nedělní první závodní jízdě. Petr Trnka s Jiřím Svobodou se dostali do čela průběžného pořadí kategorie 2, když trať zvládli shodně v čase 1:45. V krásném souboji o post nejrychlejšího speciálu s dvoulitrovým motorem byl přeci jen rychlejší Petr Trnka, který si nadělil díky skvělé jízdě náskok 0,15 sekundy! Oba zvládli svůj první závodní výkon ve skvělém tempu a čekali, jak odpoví jejich soupeři s výkonnější technikou. Federico Liber potvrdil svoji rychlost a um na této trati, ale letos to na nejrychlejší čas závodního víkendu zdaleka nestačilo. Jeho čas 1:41 totiž hladce překonal Patrik Zajelsnik a k radosti českého týmu Nutrend Racing i Václav Janík. První jízda byla nakonec ve prospěch slovinského pilota Patrika Zajelsnika, který se s náskokem 0,46 sekundy ujal vedení před Václavem Janíkem. „Krásný boj s Patrikem. Čas pod 1:40 potvrdil náš posun k rychlejším časům, ale jen těsně nestačil na nepatrně rychlejšího soupeře. Ale nic není ztraceno a pokusíme se najít ve druhé jízdě prostor pro zrychlení. Auto funguje díky našim mechanikům skvěle a já Normě věřím. Pokořit Patrika je v našich silách, tak uvidíme jak se vydaří rozhodující jízda,“ plánoval Václav Janík útok na první příčku nejen v rámci kategorie, ale i v absolutním hodnocení.

Situaci před druhou jízdou ovšem značně ovlivnilo počasí. Nad tratí se několikrát prohnal dešťový mrak a v průběhu druhého závodu se závodilo za rozdílných podmínek. Historici zvládli své jízdy ještě za sucha, následovala přeháňka a vozy kategorie 1 jeli na osychající trati. Těsně před startem nejrychlejších speciálů se ovšem rozpršelo takovým způsobem, že se uvažovalo o stejném scénáři jako při předchozím závodě FIA Cupu v italském Verzegnisu, tedy, že bude závod zrušen. To by samozřejmě bylo ve prospěch bezpečnosti, ale Nutrend Racing by přišel o možnost porvat se o další vítězství. V Gorjanci byl ale závod odjet v kompletním programu i přes nepřízeň počasí. S mokrým povrchem trati se narychlo museli porvat nejprve mechanici, kteří měnili nastavení vozu i pneumatiky na mokré podmínky. Pak následoval jezdecký souboj s vodou smáčenou tratí. Druhá jízda skvěle vyšla Petru Trnkovi. Rychlejší než Petr Trnka byl jen Václav Janík, jehož povedená jízda na mokré trati mu přinesla konečný posun na první příčku v rámci kategorie 2 a další důležité vítězství v hodnocení Evropského poháru FIA - v pořadí letošních závodů již třetí. Tento hattrrick představuje i celkový bodový přísun Václava Janíka, který čítá celkem 75 bodů. „Abych řekl pravdu, závod byl se svým deštivým závěrem hodně napínavý. Mechanikům se povedlo bleskově přestavit Normu na mokrý setup a při jízdě jsem tak mohl naplno využít našich zkušeností s mokrou tratí. Na rozdíl od Patrika sem mi podařilo bez chyby zvládnout druhou jízdu, která se jela opravdu za složitých podmínek a celkově se posunout na první příčku. Gratuluji i k výkonu Petra Trnky, který skončil druhý a Jiří Svoboda se rovněž prezentoval výbornými časy po čas celého víkendu, především tím z první závodní jízdy, díky němuž mohl brát cenné body za celkovou čtvrtou příčku. Celkově není možné hodnotit víkend v Gorjanci než že se týmu ve Slovinsku dařilo, což potvrzuje i pohled na průběžné pořadí šampionátu, kde patří po čtyřech odjetých závodech první čtyři příčky v kategorii 2 Nutrend Racingu.“

Průběžné pořadí FIA International Hill Climb Cup - Kategorie 2

1. Václav Janík 75b

2. Petr Trnka 51b

3. Jiří Svoboda 39b

4. Robert Steć 37,5b

5. Hermann Waldy jr. 25b



Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007