07.06.2016 15:33:55 | edda | přečteno: 10901x
Tisková zpráva - Nutrend Racing

Nutrend Racing zářil na domácím kopci ve Šternberku - Václav Janík na Ecce Homo 2016 nejlepším z Čechů!

Vrchol letošní závodní sezóny pro šternberský tým Nutrend Racing představuje domácí Ecce Homo. Závod započítávaný do seriálu Mistrovství Evropy je nejsledovanější vrchařskou akcí České republiky a Nutrend Racing nesměl při jeho 111. ročníku chybět. Jakoby tři jedničky v pořadové číslovce závodu naznačovaly, že právě ten letošní ročník byl pro jezdce šternberského týmu v hodnocení všech dosavadních domácích podniků rovněž jedničkou. Nutrend Racing totiž zaznamenal právě letos ty nejlepší výkony v historii týmu k radosti domácích fandů i týmových příznivců. Dva z jeho jezdců skončily v celkovém hodnocení závodu do první desítky. Václav Janík překonal své jezdecké maximum a bral celkovou pátou příčku v absolutním hodnocení mistrovství Evropy navíc jako nejrychlejší z českých pilotů. Na devátém místě skončil pří premiéře s monopostem Lola B02/50 v barvách Nutrend Racing polský pilot Robert Steć.

Závodní pobláznění postihlo Šternberk, vždyť se konalo slavné Ecce Homo, tedy téměř osmikilometrový vrchařský ráj vedoucí kolem šternberského hradu směrem na Opavu. Nesmírně náročný závod podpořený kvalitní listinou přihlášených jezdců, kde nechyběl ani početný tým Nutrend Racing. Každoroční „závod závodů“ letos v jeho barvách absolvoval ve skupině E2-SH Karel Hubáček, mezi monoposty Robert Steć s Lolou B02 a v královské třídě dvoumístných spiderů startovala trojice reprezentantů Jiří Svoboda, Petr Trnka a Václav Janík.

Obrovská chuť do závodění a zápal pro dosažení co nejlepších časů bylo vidět u týmu po celý víkend. Každý člen Nutrend Racing počínaje obsluhou cateringu přes mechaniky až k samotným jezdcům chtěl přispět k úspěchu na domácí půdě. Jejich nadstandardní nasazení bylo možné sledovat již po čas sobotních tréninků, kdy se rozjel program závodního víkendu. Výsledkové listiny ukázaly, že se letos pojede v obrovském tempu a že pro úspěch v hodnocení bude muset zajet absolutní špička pod úrovní času 2:55, aby bylo možné pomýšlet na příčky nejvyšší. Nejen tyto informace přinesly sobotní tréninky. Všichni jezdci se z trati k mechanikům vraceli s poznatky ze svých jízd, které chtěly přenést do nastavení svých vozů s cílem být v neděli ještě rychlejší.

Pětice závodních speciálů společně s prezentací partnera týmu, dealera BMW CarTec Olomouc, byla neustále v obležení návštěvníků týmového zázemí, kde se jezdci rádi ujali podepisování plakátů fanouškům a společného focením s nimi. Na jejich časté dotazy, jak jednotlivý jezdci Nutrend Racing vidí své šance v nedělním závodě odpověděli naplno až svými dosaženými časy. Trofej za třetí místo v rámci hodnocení českého mistrovství ve skupině E1 si za svůj výkon na Ecce Homo 2016 vysloužil Karel Hubáček, který se s vozem BMW M3 GTR svezl po delší přestávce. „Vnitro-týmový souboj“ o post rychlejšího jezdce s dvoulitrovým prototypem pro sebe rozhodl osobním rekordem Petr Trnka, který si v letošním roce polepšil o více než dvě sekundy oproti loňsku. Jiří Svoboda ovšem Petrovi ani dalším soupeřům nedaroval nic zadarmo, bojoval i on. Jiřímu se povedla především druhá jízda, kde i on posouval své jezdecké maximum na dosavadní nejlepší jízdu o hodnotě 3:14,17. Oba jezdci pak byli klasifikováni v rámci českého šampionátu jako druhý a třetí v hodnocení dvoulitrové třídy skupiny E2-SC za vítězným Petrem Vondrákem.

Utkat se s nejrychlejšími jezdci startovního pole měli možnost Robert Steć a Václav Janík, jelikož jejich technika má právě ty potřebné parametry pro dosažení nejrychlejších časů. Formule 3000 Lola B02 Roberta Steće již v historii šternberského závodu jednou na jeho vrchol vystoupila s časem pod hranicí tří minut, to když ji pilotoval v roce 2013 Václav Janík a zajel 2:58,93. Robert se ovšem spokojil s dosaženým časem 3:05,5 s nímž se dokázal v nabité konkurenci prosadit na skvělé deváté místo v absolutním hodnocení závodu mistrovství Evropy. Premiéra s tímto vozem na Ecce Homo tak byla z jeho pohledu velmi povedená. Zmíněný čas 2:58,93 pak byl pro Václava Janíka i jeho dosavadním osobním rekordem. Momentálně vedoucí jezdec evropského poháru FIA ovšem už v tréninku ukázal, že letos má na to jet ještě rychleji, vždyť sobotní program završil výkonem 2:59,77. Motivace byla pro Vaška obrovská: „Letos absolvujeme s Normou druhou sezónu a neuvěřitelně jsme se oproti loňsku posunuli. Naučili jsme se s vozem pracovat a já vím, že se můžu na svůj speciál spolehnout. V sobotním tréninku jsem se sice vlastní chybou připravil o část výkonu motoru, ale tuto nepříjemnost jsme odstranili, takže závod bude ještě rychlejší. Jízda po Ecce Homo je jedinečný zážitek, člověk vnímá tu obrovskou historii, která se tu za těch sto jedenáct let odehrála a samozřejmě podpora místních fandů je hnací silou navíc, kterou mám jen na domácí trati. Rád bych potěšil svým výkonem všechny, kdo do Šternberka přišel podpořit náš tým a pokořil osobní rekord…“.

Už v první jízdě se časomíra při jeho jízdě zastavila velmi rychle, když se šternberský pilot dostal na vrchol Ecce Homo za fantastických 2:54,81 a zaujal průběžné čtvrté místo v celkovém hodnocení spolu s vedoucí pozicí v rámci českého šampionátu. Posun osobního maxima na šternberském kopci ovšem nebyl definitivní. Letošní závod se jel za obrovského tempa, nikdy v historii se nejelo tak rychle a svým výkonem k tomu přispěl i Václav Janík. Ve druhé závodní jízdě totiž dokázal ještě zrychlit, když srazil ze svého čerstvého osobního rekordu další dvě desetiny a získal tak konečnou podobu svého nového maxima v hodnotě 2:54,61!!! „Jednoduše fantazie. Podařilo se nám to, po čem jsme dlouhou dobu toužili. Tým fungoval perfektně, zvládl připravit všech pět vozů, které bez problému dokončily závod, navíc všem jezdcům se dařilo. Samozřejmě jsem rád, že jsem potvrdil kvality mojí Normy a že se nám podařilo vůz připravit tak, abychom dosáhli času pod hranicí 2:55. Je to pro nás velký náboj pro další práci, o které víme, že směřuje i díky tomuto výsledku správnou cestou,“ hodnotil s velkým úsměvem na tváři své i týmové vystoupení na slavném Ecce Homo 2016. Výsledková podoba jízd Václava Janíka pak přinesla zisk páté příčky v absolutním hodnocení společně s druhou příčkou v hodnocení skupiny E2-SC. V samostatném hodnocení závodu Mistrovství České republiky se Václav Janík stal absolutním vítězem.

Po nadmíru úspěšném domácím závodě ve Šternberku bude Nutrend Racing pokračovat po týdenní pauze opět na závod Evropského poháru do slovinského Gorjanci, kde budou chtít jezdci navázat na dosavadní skvělé výsledky, především pak upevnit vedoucí pozici Václava Janíka v kategorii 2.




Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007