aktualizováno | 29.09.2015 10:51:20 | dawe | přečteno: 10406x
ZAV Stará Živohošť - Pozvánka na poslední závod!

Finále EDDA Cupu na Živohošti, 3. – 4. října 2015, pozvánka


  O následujícím víkendu na Staré Živohošti vyvrcholí posledním závodem letošní sezóna nezávislé série závodů automobilů do vrchu EDDA Cup. Poslední závod na tradiční trati, vždy bohatě navštěvovaný příznivci motoristického sportu, přinese poslední boje o body do pořadí v jednotlivých třídách i v celkovém pořadí.

  Bohatá a kvalitní účast, kdy se startovní listina, z organizačních důvodů omezená na 120 závodníků, naplnila více než týden před závodem, slibuje velmi zajímavou podívanou.

  K největším tahákům víkendu bude patřit zatím nerozhodný boj o prvenství v absolutní klasifikaci. Zatím vedoucí M. Černý na Škodě 130 L startující v kategorii závodních speciálů, bude muset odrážet útok největších pronásledovatelů T. Omelky z kategorie produkčních aut závodícím na Peugeotu 106 a I. Krále na VW Golf z kategorie historiků. Bodové rozdíly jsou mezi nimi velice těsné a tak teprve poslední nedělní závodní jízda rozhodne o tom, kdo si odnese prémii 50 000 Kč určenou pro vítěze absolutní klasifikace EDDA Cupu.

  Nejen na špičce absolutního pořadí budou probíhat napínavé závody. Díky plné startovní listině lze očekávat kvalitní zápolení ve všech vypsaných třídách. Pro závod na Živohošti vypsal promotér E. Patera dvě nové třídy, aby otestoval zájem jezdců a vypsal je pro příští rok. První je třída pro závodní speciály s jednou poháněnou nápravou, která představí hvězdnou podívanou. Na startu se proti sobě postaví dvě ikony třídy GT, Ferrari a Lamborghini. Lamborghini už na Živohošti účinkovalo, ale jen v roli předjezdce. Tentokrát závodní speciál Gallardo Super Trofeo bude pilotovat účastník ME závodů do vrchu Martin Jerman, při své závodní premiéře za volantem tohoto italského plnokrevníka. S Ferrari 430 GT bude závodit jeden z našich nejzkušenějších vrchařů matador Petr Vojáček, mnohaletý úspěšný reprezentant. Spolu s nimi budou v nové třídě závodit např. L. Suchomel na Lotusu Elise a V. Liška na BMW M3. Druhou novou třídou je třída historiků do 1150 ccm. Tato třída bývala díky zastoupení vozů Škoda 110 LS a 110 R coupé velmi bohatě obsazována a promotér vyslyšel volání jezdců po vypsání této třídy, nutno říci, že verbální zájem zatím příliš nekoresponduje s obsazením, ale i tak přihlášení, např. J. Čermák na Autobianchi A 110 Abarth a třeba A. Hodouš na Wartburgu určitě diváky nezklamou.

  Závod se uskuteční na trati ze Staré Živohošti, kde v areálu Hotelu Atlantida našlo zázemí depo závodních strojů, do Křeničné. Trať na 2 500 metrech překonává převýšení 105 metrů a z bezpečnostních důvodů jsou na ní umístěny dva retardéry. V sobotu začíná program závodu v půl deváté první ze dvou tréninkových jízd. Tréninky vyplní dopolední program. Po přestávce na oběd je start první závodní jízdy naplánován na 13:00. Po první závodní jízdě plynule naváže druhá a do hodiny po jejím skončení dojde před Hotelem Atlantida k vyhlášení nejlepších v jednotlivých třídách. Nedělní program je odlišný. V 9:00 odstartuje jediná tréninková jízda, ještě dopoledne, zhruba v 10:45 proběhne první ze tří závodních jízd. Zbylé dvě jsou na programu odpoledne po 13. hodině. Opět do hodiny po dojetí posledního jezdce dojde k předání posledních letošních pohárů nejlepším v jednotlivých třídách.

  Pro diváky budou podél tratě vyhrazena označená místa, kromě nich budou vytýčeny zakázané prostory, ve kterých se v průběhu závodu z bezpečnostních důvodů nesmí nikdo zdržovat. Organizátoři i jezdci EDDA cupu prosí všechny návštěvníky závodu, aby při sledování napínavého dění na trati nezapomínali na zdravý rozum, byli ohleduplní k přírodě, respektovali značení kolem trati a řídili se bez výhrad pokyny traťových pořadatelů. Vstup na závody je zdarma, rovněž tak zdarma je na místě distribuován tištěný průvodce sezónou EDDA cupu. Podrobnější informace k závodu, seznam přihlášených a další zajímavosti lze najít na webových stránkách seriálu www.edda.cz/mscrdovrchu.

  Zajímavou podívanou a pěkný motoristický zážitek všem fanouškům závodních automobilů přeje organizační tým a jezdci EDDA cupu. Na shledanou o víkendu na Staré Živohošti.


Jarda Malík


Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007