06.08.2015 15:36:23 | edda | přečteno: 9040x
Psali jsme před rokem...

  ZAV Vrchlabí - Benecko

 Edda cup zavítal do Vrchlabí k dalšímu úspěšnému závodnímu víkendu. Jezdce čekala známá trať, která je od začátku Edda cupu jeho neodmyslitelnou součástí. I přesto, že se jedná o trať, která nemilosrdně trestá každou chybu, zájem o start v závodě byl veliký. V pátek se do depa sjela stovka závodníků, což spolu se čtyřmi jezdci, kteří nastoupili až v neděli, ustanovilo rekordní účast. Potěšující je, že kvantita v případě Edda cupu jde ruku v ruce s kvalitou, jak v závodní technice, tak v úrovni výkonů, kterými se závodníci Edda cupu prezentují.

 Pověst Edda cupu přitahuje stále větší počet diváků, kteří obklopili trať závodu. Ředitel závodů Roman Linhart pro ně s ohledem na bezpečnost připravil divácké prostory, z kterých bylo možno ke spokojenosti všech bezpečně sledovat napínavé dění na trati.Velký dík patří traťovým pořadatelům, kteří po celý víkend starostlivě dbali na bezpečnost všech kolem trati a dokázali pružně reagovat na každou změnu situace. Edda cup zažil i premiéru, diváky, kteří s obytným vozem zaparkovaným u trati strávili celý víkend.

 Sobotní ranní program začal s mírným zpožděním, zaviněným pozdním příjezdem sportovního komisaře, který stihl až závěr rozpravy, ale plánovaný start první tréninkové jízdy ohrožen nebyl. Tréninky probíhaly v obvyklém tempu, asi největší vzrušení způsobila původně autokrosová závodnice Ivana Kuželová, která přešla na asfalt závodů do vrchu, ale off-road pro ni má stále přitažlivost a i tady si udělala výlet mimo zpevněnou vozovku a poškodila svou kitovou Felicii. Jejímu týmu se poškození podařilo opravit na místě, ani nemuseli domů, což by v tomto případě ale nevadilo, neboť Ivana bydlí hned za kopcem. V sobotu už bohužel nemohla absolvovat kompletní program, ale v neděli už závodila jak se patří. Vrchlabská trať je známá jako požíračka pohárových Citroenů Saxo patřících promotérovi. V sobotu doznalo úhony červené Saxo, to ještě zůstalo pojízdné, jen faceliftované několkika metry stříbrné lepicí pásky. V neděli skončilo kotoulem Saxo modré, které se vymklo kontrole své jezdkyni. Mechanici Edova týmu měli pak práci s tím dát dohromady aspoň jedno Saxo, aby mohlo dojet domů po ose i když po tom, co mechanik Jirka Jeřábek poslal fotku obou pobouchaných aut dalšímu mechanikovi Michalu Hoškovi, který si ještě užíval dovolené, dostalo se mu lakonické SMS „nechte to tam“. Dalším, kdo seznámil svůj závodní stroj s tvrdou krkonošskou přírodou byl Michal Slováček, který nedokončil nedělní závod. Oheň pod kapotou Citroenu Petra Crháka, způsobený technickou závadou, prověřil připravenost hasičů zajišťujích bezpečnost závodů, za svůj zásah, kdy zabránili větším škodám zaslouží absolutorium.

 Naštěstí toto všechno byly jen epizody, které nemohly ohrozit průběh závodů. I když v neděli měli jezdci i organizátoři velké štěstí, neboť posledním deseti autům už začaly padat na trať první kapky a po projetí posledního vozu začalo pršet. Déšť sice za chvíli skončil, ale jen proto, aby mohla začít průtrž mračen, kdy se nebe otevřelo a spustily se proudy vody a to ještě krupobití jen těsně minulo depo. Proto se nemohl uskutečnit ani tradiční ceremoniál, který proběhl pouze ve zrychlené samoobslužní variantě. O to větší dík patří těm, kteří v této slotě museli uklidit trať, její okolí a depo.

 Na startu nedělního značkového závodu Saxo cupu se představila zajímavá dvojice. Závodnickou premiéru si odbyl vrchlabský starosta Jan Sobotka, který si na vlastní kůži ozkoušel, k čemu vlastně dává svolení, když pustí do města celý spolek Edda cupu. Druhým byl jezdec, který ve Vrchlabí prožil dětství a škoní docházku a z historek, jež se k té době vázaly a kterými se pochlubil, se dalo dovodit, že na pionýrskou nástěnku se nikdy dostat nemohl. Tímto žákem nebyl nikdo jiný než Milan Zapadlo, který si konečně do svého závodnického životopisu mohl ke startům v rallye Mistrovství světa a na okruzích Mistrovství Evropy, o republikovém mistrovství ani nemluvě, mohl  zapsat start v Edda cupu. Špičkováním Milana s dávným soupeřem Tomášem Hankem jiskřily přestávky mezi jízdami a Milanovi historky bavily všechny okolo.

 Zajímavým zpestřením sobotního večera byly Krkonošské pivní slavnosti, na které účastníky Edda cupu pozval osobně pan starosta. Ty se konaly v cenru Vrchlabí na náměstí. Na pódiu vystoupila popová legenda Václav Neckář následovaná skupinou Alibi rock, která přehrávala cover verze rockových skladeb od sedmdesátek do současnosti. Spokjen byl i náročný hudební fanoušek, jakým je promotér Eda Patera. Pod pódiem v hledišti obklopeném stánky nabízejícími produkci jednotlivých pivovarů se dala potkat podstatná část depa.

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007