30.06.2015 11:55:45 | edda | přečteno: 8549x
Nutrend Racing - Tisková zpráva

Italský bronz posunul Václava Janíka do čela evropského poháru

Druhá cesta do Itálie čekala na Nutrend Racing v letošní sezóně. Po severoitalském Verzegnisu čekal na jezdce evropského poháru další závod na Apeninském poloostrově, ale tentokrát v jeho středu. Poblíž Ascoli Piceno se nachází pěti kilometrová trať, která je pravidelně v kalendáři mezinárodních podniků.

Zatím co v předchozích závodech mířila ze Šternberka hned trojice sportovních prototypů v barvách Nutrendu, tentokrát zbyla reprezentace týmu jen na Václava Janíka. Petr Trnka totiž Ascoli vynechal a Jiří Svoboda absolvuje nucenou přestávku po nehodě v posledním závodě v Gorjanci.

Nutrend Racing si v Ascoli připsal vůbec první start. Místní trať si musel Václav Janík při své první návštěvě řádně „osahat“ a plně tak využil podpory od CarTec Olomouc. S civilním vozem BMW totiž najezdil při seznamovacích jízdách více než 1000 kilometrů, aby udělal maximum pro dobrý výsledek. V kokpitu závodní Normy ho při sobotních trénincích samozřejmě nečekal klimatizovaný prostor a pohodlné anatomické sedadlo stejně jako v civilu v předchozích dnech, za to ale mohl využít síly a předností konstrukce otevřeného prototypu Norma M20FC EVO. Krásné prostředí pěti kilometrovné trati poblíž východního pobřeží Itálie přispívalo k dobrému dojmu ze závodu. Zvučná jména italského mistrovství v čele se Simone Faggiolim byly opravdu velkou výzvou a tréninky napověděly, že závod na jihu Evropy bude nesmírně těžký. První kilometry na italské trati a absolutní deváté místo, ale zanechaly v případě jediného českého jezdce ve startovním poli dobrý dojem: „Trať je velmi technická a líbí se mi. Je zde řada těžkých pasáží kde mi chybí zkušenosti oproti domácím borcům, kteří zde jedou již po několikáté. Zajetý čas ale nevnímám jako špatný, při porovnání z loňským rokem, kdy zde byl závod mistrovství Evropy, bych dokázal sekundovat jezdcům jako Bormolini nebo Hauser. V neděli ale budu chtít zrychlit a vím, že je to v silách mých i vozu.“

Od cíle nedělního závodu dělilo Václava Janíka dvojí zdolání kopce nad Ascoli. První výstup zvládl ve výborném tempu, když vylepšil svůj tréninkový čas o 4 sekundy a v hodnocení skupiny E2-SC/CN držel průběžnou třetí příčku za Faggiolim a domácím Fattorinim. Norma v barvách Nutrend Racing pak po tomto výkonu vzbuzovala v závodním depu patřičný rozruch. Celá řada italských pilotů se zájmem nakukovala pod kapotu identického vozu, jakých disponuje úřadující evropský šampion, s tím rozdílem, že u Václavova vozu zkoumali zajímavosti menšího turbo motoru než v případě Italova atmosférického osmiválce. Zájem nepolevil ani po druhé jízdě, kdy zvládl český reprezentant zajet identický čas a zajistit si tak konečnou třetí příčku ve skupině. „Pokračuji v posouvání hranic své jízdy. S novým vozem mám obrovskou motivaci a snažím se využít všech předností, které nabízí. Skvěle funguje v rychlých pasážích a jde to vidět na dosahovaných časech. Třetí místo je pro mě na italské půdě úspěch a vím, že dosažené body budou v konečném hodnocení šampionátu velmi cenné,“ konstatoval při počítání průběžného hodnocení evropského poháru Václav Janík. Právě díky výsledku na italském Ascoli se po první polovině sezóny posunul do čela hodnocení kategorie 2, kde ho v druhé půli bude stíhat Švýcar Tiziano Riva, či týmový kolega Petr Trnka.

Další závod FIA International Hill Climb Cupu zastihne Nutrend Racing v polovině července, kdy opět bude nasměrován týmový kamion na Apeninský poloostrov na slavný závod Rieti-Terminilo.


Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007