aktualizováno | 14.02.2015 11:03:39 | dawe | přečteno: 8891x
Rozhovor

VLADIMÍR LIŠKA PATŘÍ K NEJVĚTŠÍM HVĚZDÁM EDDA CUPU. Má za sebou dlouholetou kariéru, několik let jako reprezentant ČR v Mistrovství Evropy. Před sezónou jsem zajel k němu domů, do Chválenic na dobrou kávu a popovídat...

Foto: Edda, archív jezdce, AMK Vyskeř


Jak se připravuješ na novou sezónu?

 Letošní sezonu zatím nemám úplně ujasněnou a to z několika důvodů... Tudíž nyní nedokáži říci, kolik závodů letos odjedu. Na BMW dojde k výměně stálého převodu za kratší, to je tak vše :-)

U alfičky dochází k několika drobným úpravám, vzhledem k podmínkám na revivalech...


Co Tě Vláďo přivedlo k automobilovým závodům?

 Zejména vděčím tátovi, který nás již od dětsví brával na všechny možné závody od rally až po Grand Prix v Brně.

Velmi zásadní pro mé další rozhodování bylo zhlédnutí filmu Grand Prix, asi v jedenácti letech, to jsem měl hned jasno:-) Můj první idol byl Jim Clark.

Skutečné závody jsem okusil v roce 88 díky seznámení s Dušanem Švecem, který nám / mě a bratrovi/ velmi v počátcích pomohl a zajistil vše potřebné pro možnost startu. První závod jsem absolvoval v Úterý u Plzně se zapůjčenou škdovkou, a když hned v tréninku vylítla ojnice, tak jsem to považoval za konec.... V roce 89 jsme již s bratrem startovali pravidelně.


Jaký úspěch by si vypíchl ze své bohaté kariéry?

 Určitě dvě vítězství v ME skupiny A, kdy jsem pokořil se svým polosériovým vozem hodně speciálů sk.A.... Pro mne je velký úspěch už jen to, že jako člověk z naprosto odlišného oboru, který nemá žádné znalosti ohledně autosportu a bez velkého zázemí jsem dokázal tolik let držet krok s vrchařskou špičkou.


Zažili jsme toho spolu mnoho, co se Ti první vybaví když bys měl vzpomenout na můj tým?

 Lanškroun, někdy kolem roku 98, tenkrát sehnal Tvůj Bohouš, jako partnera týmu, pražský pivovar a samozřejmě to dostával v sudech piva, no a já když přijel do depa, tak u vašeho autobusu milion lidí, závoďák daný bokem a na nájezdech pípa.... Samozřejmě tu dobu miloval můj mechanik Jarda a pamatuji, že ten večer byl velký a skončil tím, že Jarda někde sebral kolo a vjel do té hospůdky u vašeho busu oknem po nějaké fošně :-)))

Ovšem také se mi vybaví, kolikrát jste mi pomohli, já jezdil bez většího vybavení a nebýt Vás, tak jedu často domů dříve...


Revival opět na Plzeňsku, máš radost?

 Samozřejmě, opět budu moci pozvat všechny kamarády na přehlídku krásných, legendárních automobilů a slavných účastníků. Jsem zvědav jak se Ti povedl výběr SS úseků, prý ani nebudou rozbité, to kvůli alfičce.... Zaslechl jsem, že toho hodně najezdíme po trasách původních Rally Plzeň a Toužim, tam jsme s bratrem jako kluci u rychlostních zkoušek prostáli mnoho času.....


Závěrem bych rád vzkázal všem kamarádům, že se již nemohu dočkat setkání jak na Edda Cupu, tak Revivalu!



rosi | 17.02.2015 08:30:43
Jojo sympaťák a rovnej chlap:))Pamatuji si na Turckheim,kde Láďa vzal v treninku PP kolem skalu a po oprave ještě dokazal vyhrat třídu!:))Je to ,,Pan jezdec"Doufam že bude ještě dlouho pokracovat:)
Ivoš | 14.02.2015 13:34:21
Omluva-žíví,jako mladí...
Ivoš | 14.02.2015 13:32:55
Jo,jo-Ládík...ač zedník,člověk s velkým citem pro volant.Skvělý a slušný člověk,velký diplomat...Nezapomenu,když se o něčem dohadujeme s Edou-tak se zamyslí a prohlásí : ,,Máte vlastně oba pravdu"-a dál to nebudu rozvádět.Hlavně že jsme živý a pořád nás baví to skvělé ,,bláznění!"
Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007