aktualizováno | 12.02.2015 16:40:32 | dawe | přečteno: 8741x
RPR 2015 - Opět jako Memoriál Dalibora Janka!
 Rallye Praha Revival 2015 se pojede jako Memoriál Dalibora Janka! Pořadatelé již dostali souhlas rodiny.

 Dalibor Janek byl motoristický novinář a automobilový závodník, který nás starší vtahoval v průběhu 70. a 80. let svými reportážemi z automobilových závodů nejen do výsledkových listin, ale hlavně do atmosféry jednotlivých podniků. Jeho texty byly plné děje a přímo z nich tryskala nedozírná znalost prostředí, o kterém psal. Z Jankova pera vyšla kniha o motocyklové legendě Františku Šťastném, autokrosaři Jaroslavu Hoškovi či o Rallye Dakar očima spolujezdce Josefa Kaliny. Mnoho z nás získávalo první poznatky a znalosti z automobilové sportu právě z jeho knih, např. Horký volant či Umění řídit.


 V té době úzce spolupracoval s podnikem Metalex a občas se objevil na závodní trati v některém z vozů z jeho produkce. Přestože byl Dalibor Janek občas označován za kontroverzního člověka, v kruhu motoristických novinářů po něm zůstane nenahraditelné prázdno.

 Dalibor Janek také startoval v našem Saxo Cupu při zahajovacím závodě Edda Cupu v Berouně 2008. Také jsme ho několikrát zvali i na náš Revival, bohužel nikdy se to nepodařilo, vesměs z důvodů nemocí.


Foto :Jiří Fryje, archív                                         Eda Patera, Jiří Fryje

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007