aktualizováno | 15.09.2014 22:38:04 | edda | přečteno: 9302x
Veteráni v Lidicích
 Po více jak 55 letech se obnoveného závodu veteránů "Lidický okruh 2014", uskutečněného 13. září 2014, zúčastnilo přes 90 automobilů a motocyklů. Potěšitelný byl i velký zájem diváků, kterých byla společně s aktivními účastníky setkání téměř tisícovka.
Ještě v pátek večer trnuli pořadatelé zda se spanilá jízda kvůli silným dešťům vůbec uskuteční. Nakonec se počasí umoudřilo a v sobotu od rána všem nadšencům a milovníkům veteránů přálo.
 Do Lidic se sjelo nečekaně velké množství automobilů a motocyklů. Pořadatelé jich napočítali 93, byť se všem bohužel nepodařilo v časovém limitu zaregistrovat do soutěže o nejhezčího a nejstaršího veterána.
Mezi diváky byla i nejstarší (92 let) lidická žena Miloslava Kalibová!
O pohodu účastníků setkání, velkých i malých, se starali jednak pořadatelé, ale i SDH Hřebeč a Středokluky, Zdravotní záchranná služba Středočeského kraje, koňské spřežení s bryčkou, MŠ Lidice, Mateřské centrum Lidičky, Junák Buštěhrad, kteří nabídli ukázky jejich práce a řadu soutěží pro ty nejmenší. Ukázky nových vozů zn. Fiat prezentoval Smažík s.r.o. Kladno. Celé setkání provázela hudba Etno kapely Roberta Kováče a promptní informace poskytoval účastníkům sportovní redaktor Českého rozhlasu Pavel Petr. Osvěžením a kontrastem k veteránům bylo vystoupení krásných Postoloprtských mažoretek před startem spanilé jízdy a v závěru celé akce.
Spanilá jízda více jak 90 veteránů na trase Lidice - Hřebeč - Makotřasy - Lidice se obešla bez problémů a do cíle dorazili všichni účastníci. V průběhu spanilé jízdy položil zástupce účastníků Martin Homola kytici růží k sousoší lidických dětí.
Výsledky hlasování diváků z 81 zaregistrovaných veteránů:
Nejstarší veterán - motocykl BSA z roku 1925, Jakub Vondráček
Cena "Popelka" - Trabant z roku 1965, Jan Giller
Nejkrásnější exponát - 1. Chevrolet Camaro z roku 1980, Jiří Tůma
2. Tatra 57A z roku 1936, Lumír Veselý
3. FORD Mustang Mach 1 z r. 1972, Jar. Veselý
Ceny vítězům předávali starostka obce Lidice Veronika Kellerová a přeživší lidické dítě Pavel Horešovský.
Upřímné poděkování patří všem obětavým majitelům veteránů, z nichž někteří již v období příprav nezištně organizátorům předávali své zkušenosti, a kteří se do Lidic vydali, ač netušili, co je tady vlastně čeká. Přijeli do Lidic z nejbližšího okolí, ale i z Mostecka, Lounska, Rakovnicka, Slánska, z Děčína, Prahy, Berouna, Jesenice.
Také všem zapáleným pořadatelům, kteří se do této akce pustili s nadšením, i když se srazy veteránů neměli zkušenosti, a všem účinkujícím a divákům. Zvláštní poděkování patří Městské policii Kladno a Policii ČR za dohled nad akcí a jízdou veteránů.
A tak si lze jen přát, aby tato setkání měla pokračování i v dalších letech.

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007