10.09.2014 10:17:35 | edda | přečteno: 7624x
Tisková zpráva - Nutrend Racing

Václav Janík dovršil v Itálii třetí triumf v Evropském poháru

Už je to hotovo, už je to uděláno... jak jinak začít shrnutí čerstvě skončeného závodu evropského poháru z pohledu Nutrend Czech National Teamu v italském Malegnu, kde se podařilo Václavu Janíkovi potřetí za sebou dosáhnou na zisk trofeje FIA a dotáhl tak do zdárného konce svůj hlavní letošní cíl. Navázal tím na vrchařské úspěchy z roku 2009 - zisk titulu mistra Evropy v kategorii cestovních vozů, triumf ve FIA Hill Climb Challenge v letech 2012 a 2013, kdy dominoval s formulovým monopostem Lola stejně jako letos, kdy ovládl celkové hodnocení v kategorii 2 FIA International Hill Climb Cupu.

Zrekapitulujme ale podrobně dvanácté zastavení letošního kalendáře evropského poháru . Nutrend Czech National Team se na důležitý podnik FIA Cupu chystal s patřičným respektem. Někdejší trať mistrovství Evropy Trofeo Vallecamonica patří mezi nejslavnější a nejobtížnější italské kopce s délkou 8600 metrů. Dlouhá historie závodu letos poprvé zaznamenala na svém startu Nutrend Racing v sestavě Václav Janík a Jiří Svoboda. Oba se s předstihem vydali poznat úskalí velmi rychlé a nebezpečné tratě. Ze zkušeností z italských kopců oba dobře věděli, že domácí jezdci budou mít díky pravidelným startům velký náskok ve znalosti tratě: „Závodní kopec je v krásném prostředí skalistých hor, trať je nesmírně rychlá a místy dost záludná. Bude těžké zde najít správné nastavení i rychlost, přeci jen s Jiřím startujeme na Vallecamonice úplně poprvé. Musíme sbírat zkušenosti a hlavně dokončit závod, což je důležité pro vývoj šampionátu, “ naznačoval Václav Janík povědomí o své možnosti konečného tahu při cestě za trofejí FIA.

Tréninky naznačily, jak těžké je uspět na nových tratích při závodech do vrchu. Sobotní výstupy ukázaly možnosti jezdců českého týmu a poskytly dostatečná data pro přípravu vozů i pilotů pro nedělní vyvrcholení. Doladění nastavení podvozku, analýza dat z telemetrie, či nastudování onboardů byly činnosti, které měly přinést vylepšení čtvrtého místa Václava Janíka respektive páté pozice Jiřího Svobody v tréninkových jízdách v rámci jejich skupin.

Tisíce diváků v okolí členité tratě patří každoročně k tomuto slavnému závodu a nechyběly ani při nedělním klání. Diváci mohli sledovat i jízdu Václava Janíka, který byl jen krůček od svého cíle - od definitivního potvrzení první pozice v šampionátu. Musel, ale ještě zdolat dvakrát téměř devět kilometrů závodní tratě a hlavně bodovat. Časomíra se pod jeho jménem poprvé zastavila se sedmi sekundovým zrychlením oproti sobotnímu tréninku a průběžné třetí místo za Bormolinim a Rivou bylo v tu chvíli dostačujícím výsledkem. Jiří Svoboda také dokázal posunout svůj výkon a držel stejně jako v sobotu pátou pozici ve skupině E2-SC. Tým Nutrend Racing se chystal na závěrečné vystoupení v italském Malegnu. Bílo - červený monopost Lola dosáhl cíle i při druhé jízdě a Václav Janík věděl, že je pro letošek dobojováno. Čas byl tentokrát horší než v předešlém pokusu a zapříčinil konečné čtvrté místo mezi jednomístnými závodními speciály. Jak zhodnotil v cíli svůj výkon Václav? „ Přiznávám, že jsem měl v hlavě myšlenky hlavně na opatrný dojezd do cíle. V rychlých pasážích jsem raději zvolil cestu jistoty a zbytečně jsem neriskoval. Bodový příděl za čtvrté místo je dostatečný pro definitivní zisk trofeje a nezbývá mi než poděkovat všem, kteří stály za podporou našeho týmu v letošní sezóně. Díky patří hlavně našim partnerům, příznivcům, rodině i přátelům a celému týmu Nutrend Racing. Splnili jsme to, co se od nás v letošní sezóně očekávalo a musím potvrdit, že obhajoba našich předešlých úspěchů byla těžká. Ale společně jsme to zvládli a letošní sezóna bude opět v naší historii zapsaná jako zlatá.“

Jiří Svoboda zvládl také dosáhnout i na podruhé cíle. Páté místo mezi dvoumístnými sportovními speciály z italského závodu bylo pro něho pozitivním výsledkem: „Závody jsou velkou mírou o zkušenostech a těch měli tentokrát více soupeři. Závod jsem si užil, trať je rychlá a náročná na jezdce. A právě takové mám rád. Navíc nebyla nouze o konkurenci a za takových podmínek závodím nejraději.“ Jiří Svoboda se v hodnocení šampionátu drží dva závody před jeho koncem na vítečné třetí pozici za již jistým vítězem Václavem Janíkem a Švýcarem Tizianem Rivou.

Sotva se rozplynul dým z vítězných doutníčků, které v Malegnu hořely na počest letošního triumfu Václava Janíka, už zamířil týmový přepravník závodních strojů na jih Moravy, kde bude tento víkend vrcholit posledním podnikem český vrchařský šampionát při závodech v Divákách. Václav Janík má v posledním dvoj závodě ještě možnost dosáhnout na titul absolutního vicemistra ČR, ale bude muset dvakrát pokořit Davida Komárka. Jiří Svoboda už bude mít klidnější průběh závodu, protože nastoupí už jako jistý mistr České republiky v hodnocení divize 3 do 2000ccm...

Webmaster Edda Patera. Designed & Powered by Jan Frank © 2007